Waarom uit het raam staren op de werkplek goed is voor je brein

Uit het raam staren is gezond voor je brein, ook op de werkplek. Natuurlijk niet heel de werkdag, maar bij momenten is het best goed om dat te doen. Dit is waarom.

Ken je die typische drukte tijdens de werkdag? Heen en weer rennen, e-mails beantwoorden, documenten bestuderen, meetings hebben… Het is echter even belangrijk dat je tussen de hectiek van alledag ook korte pauzes inlast en even uit het raam kijkt. Waarom? Om je brein rust te gunnen. Je gaat toch ook geen acht uur aan een stuk in de gym trainen, toch? Die momenten dat je uit het raam kijkt, zijn daarom nodig om je brein even rust te gunnen, maar ook je grijze massa de tijd te geven om al die informatie die je op je krijgt afgevuurd te verwerken. Even de dingen laten bezinken, de tijd nemen om alles echt te absorberen. Het is immers tijdens die rustmomenten dat je moeilijke dingen beter zal kunnen plaatsen, oplossingen kan bedenken, maar ook beter dingen met mekaar in verband gaat brengen.

Weg met die smartphone

Waar we eigenlijk naartoe willen is niet dat je enkel maar uit het raam moet gaan staren. Maar dat je op de een of andere manier rustpauzes inlast weg van de werkplek en weg van je collega’s om even tot jezelf te komen. Dat kan ook alleen in een gezellig hoekje zijn op je werk met een kop koffie, zonder collega’s erbij. En gewoon daar even in de leegte staart. Of naar een mooie foto op de muur om maar wat te zeggen. Maak niet uit, maar zoek die rustmomenten op. Weersta zeker ook om naar je smartphone te grabbelen, want daar zet je je brein weer mee aan het werk.

Externe prikkels

Zaak is om tijdens die rustmomenten zoveel als mogelijk externe prikkels uit te schakelen en jezelf zo de tijd te gunnen om alles te verwerken. Maak je hoofd op die momenten echt even leeg. Dat vereist enige oefening en discipline. Van zodra je effectief uit het raam staart, zal je immers merken dat er onmiddellijk weer allerlei gedachten door je hoofd beginnen schieten. Weersta aan de verleiding om er weer onmiddellijk mee aan de slag te gaan. Kortom, niet nadenken is best moeilijk. Je brein is immers gewoon om de hele dag aan de slag te zijn.

Even relaxen

Laat daarom je grijze massa tijdens de werkdag regelmatig even relaxen. En als het niet onmiddellijk mee wil, oefen je je daarin. Het is echt noodzakelijk om die rustpauzes in te lassen. Het verhoogt zo je productiviteit tijdens de werkdag en je gaat veel minder snel gestresseerd en overprikkeld raken. Wie daar ook wel mee vaart? Je baas en je collega’s. Zij kunnen dan immers rekenen op een collega die fris, monter en positief is en elke nieuwe uitdaging aankan.

Pascal Dewulf