Waarom ‘flow’ zo belangrijk is voor jouw productiviteit op de werkplek
28/04/2021
‘Flow’ klinkt een beetje wollig, maar dat is het eigenlijk niet. Zeker niet wanneer het op je werkplek en werkdag aankomt. Dit is waarom.
Denk je bij het woord ‘flow’ gelijk aan meditatie of mindfullness? Dan heb je uiteraard voor een stuk gelijk. Wist je echter dat die flow tijdens je werkdag en op je werkplek minstens even belangrijk is? Aan de basis van die flow ligt immers niet de New Age beweging, maar wel de Amerikaans-Hongaarse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. Begin jaren 70 deed hij onderzoek naar een erg diverse groep van mensen wereldwijd. Daaruit bleek dat mensen ongeacht van hun afkomst, klasse, geslacht, leeftijd,… op hun best waren in een toestand van zogenaamde flow.
Gelukzalige toestand
Csikszentmihalyi koos voor de term ‘flow’ omdat die beschrijving van geestelijke toestand telkens in zijn interviews leek terug te komen. Csikszentmihalyi beschreef het als een gelukzalige toestand waarbij elke actie, elke beslissing, naadloos en vloeiend naar de volgende leek te leiden. Csikszentmihalyi’s interviews waren een vorm van kwalitatieve analyse die echter niet echt te vertalen viel naar wetenschappelijke resultaten. Daarom verdween zijn onderzoek vervolgens naar de achtergrond. Tot hersenscans werkelijkheid werden en geluksstofjes als endorfine en dopamine in kaart konden worden gebracht.
Als vanzelf
Allemaal goed en wel, maar hoe kan je die flow dan bereiken tijdens je werkdag en op je werkplek? Als vanzelf. In zijn boek The Art of Impossible: A Peak Performance Primer beweert auteur Steven Kotler immers dat flow iets universeels is. Iedereen kan er dus gewoon ‘in komen’. Wel is het volgens Kotler zo dat hoe makkelijk iemand in een flow komt afhankelijk is van zijn of haar persoonlijkheidskenmerken. Wanneer je minutieus bent met veel aandacht voor detail zou je bijvoorbeeld sneller je flow kunnen vinden. Nog volgens Kotler zijn er 22 flow triggers waaronder gezamenlijke doelen vooropstellen, een gevoel van controle en autonomie, duidelijke feedback van je medemens/collega’s en nieuwsgierigheid en passie.
Ritueel
Belangrijk is voorts dat je een ritueel hebt om in die flow te komen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een hoogspringer, die net voor hij zichzelf lanceert, in gedachten, maar ook lichamelijk de beweging maakt. Maak voor jezelf dan ook zo’n ritueel. Dat kan een streepje muziek zijn, een ademhalingsoefening, jezelf even afzonderen of gewoon de lamp op je werkplek aan knippen. Maakt niet uit wat je doet, maar zorg dat wat je doet herkenbaar is voor jou en je bijna naadloos in die flow brengt. Zo wordt dat miniritueel een soort van muscle memory. Van zodra je het doet, maakt je grijze massa zich klaar om ervoor te gaan.
Pascal Dewulf
Bron: MTSprout.nl