Nieuwe werkplektrend: coffee badging, wat is dat? 

Er is weer wat nieuws onder de zon op de werkplek: coffee badging. Vrij vertaald? Mja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan: koffiebadging of iets van die strekking? Feit is dat coffee badging inmiddels bijzonder populair is.

Wat is coffee badging eigenlijk? De termcoffee badging verwijst naar de gewoonte om net lang genoeg op jouw fysieke werkplek (kantoor) te verblijven opdat jouw collega’s en baas gezien hebben dat je in persoon aanwezig was op de werkplek. Daarvoor moet je doorgaans even je badge gebruiken om binnen te raken. Om vervolgens weer te vertrekken naar jouw thuiswerkplek en daar echt aan het werk te gaan. Je verblijf op kantoor beperkt zich dus tot een rondje koffie en misschien even wat bijkletsen met je collega’s. Een meeting erbij in het meest extreme geval. Je badge en koffie spelen daarin een cruciale rol. Daar heb je het dus: coffee badging.

Levenskwaliteit en autonomie

Het is een werkplektrend die steeds vaker ingang vindt, althans in vooruitstrevende bedrijven. Het is ook een manier voor werkgevers om werknemers middels die vrijheid en flexibiliteit op een constructieve manier aan zich te binden. Een leuke job gaat vandaag immers over veel meer dan enkel salaris. Ook levenskwaliteit en autonomie spelen een essentiële rol in het totale welzijn van werknemers. Bedrijven die zich op dat vlak conservatief en autoritair opstellen (iedereen zoveel als mogelijk op kantoor), zullen op termijn immers aan het kortste eind trekken. 

Vooral voor kenniswerkers

Uiteraard kan niet iedereen aan coffee badging doen. Het is een praktijk die vooral bedoeld is voor kenniswerkers. Of zij nu op een kantoor aan een computerscherm zitten of op de thuiswerkplek maakt immers niet zo gek veel uit. Ook voor meetings en dies meer zijn er ondertussen een overdaad aan digitale hulpmiddelen. Eigenlijk is er voor hen dan ook nog weinig reden om op kantoor te verschijnen. Behalve dan om hun collega’s ook fysiek te ontmoeten tijdens een gezellig moment. En zie daar: coffee badging is zo’n moment.

Phygital

Eigenlijk is de werkplek vandaag voor een groot stuk phygital en daar past coffee badging perfect in. Phygital is een samentrekking van physical en digital. Fysieke en digitaal dus. Een hybride werkplek is een andere manier om dat aan te geven. Beide begrippen verwijzen naar het samensmelten van de offline– met de onlinewereld. Vooral bij de nieuwe generaties zie je dat die manier van werken bijzonder populair is. Hopelijk heeft ook jouw baas dat in de gaten en zet hij/zij dus volop in op die phygital workflow. En coffee badging.

Pascal Dewulf