Mag je baas bepalen hoe jouw (professionele) uiterlijk er moet uitzien?
11/10/2023
Je kledingstijl is een uitdrukking van wie jij als persoon bent. Ook op de werkplek, toch? Of mag je baas daar ook zijn/haar zegje in doen?
Kledingvoorschriften, mag je baas die zomaar opleggen? Dat hangt er zoal vanaf. Er zijn bepaalde sectoren waar je gebonden bent aan bijvoorbeeld uniforme kledij. Als kassierster bij een grote supermarktketen, in een bedrijf dat voeding verwerkt of bijvoorbeeld bij leger of politie. Je kan nu eenmaal niet op slippers parkeerboetes gaan uitschrijven. Meestal staat dit dan al uitdrukkelijk vermeld in je arbeidsovereenkomst. Je hebt je dan te schikken naar de voorschriften die het bedrijf van je baas je oplegt.
Uniformiteit
Maar wat wanneer er geen duidelijke voorschriften in je arbeidsovereenkomst staan? Dan nog zijn er officieuze richtlijnen. Ben je bijvoorbeeld aan de slag voor een advocatenkantoor? Dan vraagt dat een bepaalde uniformiteit op het vlak van kleding. Je kan immers geen klant te woord staan in een muscle shirt of of een hawaïhemd. Nu ja, technisch gezien kan dat wel. Er zijn echter van die stilzwijgende overeenkomsten waar je je in bepaalde sectoren best kan naar schikken. Anders zou je baas kunnen oordelen dat je door je kledingstijl het goede imago van het bedrijf in het gedrang brengt. En dus de goede werking ervan. En dat kan dan weer nare gevolgen hebben voor jou.
Neutraliteit vereist
En hoe zit het dan met religieuze kledingstukken zoals een hoofddoek? Het oordeel van het Hof van Justitie van de Europese Unie is hierin klaar en duidelijk. Zonder heldere redenen is een verbod op hoofddoeken op de werkvloer niet toegestaan. Ook mag je baas zichtbare tekenen van religieuze-, politieke- of filosofische- overtuigingen enkel verbieden wanneer het bedrijf waar je aan de slag bent neutraliteit vereist. Bijvoorbeeld: bij de politie of het leger. Je mag dat gerust verder opentrekken. In dit soort functies zijn andere religieuze kenmerken zoals het dragen van een kruisbeeld of een keppeltje ook niet toegestaan.
Gulden middenweg
En dan zijn er nog van die periodes waarin je compromissen moet zoeken. Zoals op bloedhete zomerdagen of ijskoude winterdagen. Dan moet het willens nillens wat luchtiger of weer meer ingepakt. Weet je niet wat je aan moet of mag? Laat het gezond verstand dan primeren. En overleg met je baas wat er voor hem/haar al dan niet kan op het vlak van kleding. Mekaar een stukje tegemoet komen en samen de gulden middenweg opzoeken, voorkomt alvast heel wat narigheid en onbegrip.
Pascal Dewulf