Employeneurship: van werknemer naar ondernemer op jouw werkplek
06/07/2020
De (machts)verhouding baas versus medewerker is lang over zijn houdbaarheidsdatum heen. Toch blijven nog heel wat bedrijven er al te gretig aan vasthangen. Zonde te weten dat millennials meer dan ooit op zoek zijn naar een heel nieuwe invulling op dat vlak. Employeneurship bijvoorbeeld. Als medewerker een ondernemer zijn binnen de onderneming. Leuk, toch?
Het valt op dat steeds minder jonge starters zich kunnen vinden in de relatie baas-werknemer. Hebben ze misschien een probleem met autoriteit? Helemaal niet. Het is gewoon dat die machtsverhouding tussen ‘baas’ en ‘ondergeschikte’ zijn beste tijd heeft gehad. Vooral hoogopgeleiden snakken naar een nieuw bedrijfsmodel waarin ze meer autonomie en ruimte krijgen om zelf dingen te ondernemen op de werkplek en waar ze niet steeds de hete adem van hun baas in de nek moeten voelen.
Meer dan een buzzwoord
Dat heet dan: employeneurship. Klinkt als een buzzwoord. Is het niet. Employeneurship is een samenstelling van employee (werknemer) en entrepreneurship (ondernemerschap). Het principe is eenvoudig. Wanneer je baas je als een werknemer behandelt, dan ga je je zo ook gedragen. Behandelt hij of zij je echter als een collega-ondernemer, dan ga je je in principe ook als ondernemer profileren. Het is dus aan je baas om de knop om te zetten en jou tot plaatsvervangend ceo te maken van zijn bedrijf. Nu ja, niet echt maar toch weer wel. Hij of zij moet je aanmoedigen om zelf te ondernemen in de plaats van te zitten wachten op verdere instructies.
Actief aanmoedigen
Employeneurship moet dan ook actief worden aangemoedigd. De meeste medewerkers beschikken immers niet standaard over ondernemerskwaliteiten. Logisch, in het (hoger) onderwijs is nauwelijks aandacht voor ondernemerschap. Je wordt er vaktechnisch klaargestoomd, maar ondernemingszin is in de meeste opleidingen een grote onbekende. Daarnaast heeft niet iedereen de ambitie om ondernemer te worden binnen de onderneming. Toch kan het helpen om desondanks iedereen aan te moedigen het te proberen. Dat kan in stapjes: leren initiatief nemen, communicatieve vaardigheden aanscherpen, leren objectieven stellen en onderhandelen, ….
Beetje meer baas, beetje minder medewerker
Daarnaast is het belangrijk dat je ook effectief behandeld wordt als een ondernemer binnen de onderneming. Dat betekent in de eerste plaats duidelijke objectieven bepalen en stellen. Als die objectieven vervolgens worden gehaald, moet je daar ook voor worden beloond. Net zoals je baas. Dat kan bijvoorbeeld onder de vorm van een bonus bovenop je salaris(pakket). Ook actieve coaching behoort tot het kader om van jou een ondernemer binnen de onderneming te maken. Een mentor bijvoorbeeld die je bijbrengt hoe je je een beetje meer als baas kan profileren en een beetje minder als werknemer.
Pascal Dewulf
Bron: MT.be