7 tips om zichtbaar te worden op de werkplek

Naar een promotie aan het vissen, maar het gevoel dat je onzichtbaar bent? Lees dan even deze 7 tips door om in no time echt te schitteren op werkvloer.

Erken je successen

Vooral vrouwen durven hun successen al eens te minimaliseren. Als ze een compliment krijgen, zeggen ze: “Oh, maar zo bijzonder is dat toch niet, dat kan iedereen’. Of ze minimaliseren hun eigen aandeel: ‘Ja, maar we hebben het vooral als team gedaan’.

Het is dan ook een kunst om een compliment goed in ontvangst te nemen. Ook op de werkplek. Zeg bijvoorbeeld: ‘Dank je wel. Ik ben ook blij met het resultaat.’

Gun anderen hun succes

Wees niet alleen blij en trots als je zelf succes hebt behaald, maar ook als je collega’s het goed doen. Feliciteer hen oprecht. Als jij hen hun succes gunt, is de kans groot dat ze later ook blij zijn in jouw plaats.

Ga niet stilletjes in een hoekje zitten werken

Laat je collega’s zien waar je mee bezig bent. Zo kunnen ze ook in hun hoofd concipiëren dat je vlijtig aan de slag bent om je persoonlijke objectieven of die van het team te verwezenlijken. Een ideaal moment om dat te doen is bijvoorbeeld tijdens de dagelijkse teamvergadering.

Hou je baas in de loop

Niet enkel je collega’s hebben baat bij wat jij professioneel allemaal uitvreet. Laat vooral ook je baas weten waar je mee bezig bent. Doe dit op een manier die past bij het karakter van je baas. Is het een rationeel, zakelijk type? Hou je dan aan feiten, en korte overzichten. Is het eerder een emotioneel, open type? Spring dan even binnen om te vertellen waar je mee bezig bent. 

Maak succesvolle projecten bekend

Heb je een project afgerond dat interessant is voor je baas of collega’s? Stuur hen een mail om hen te informeren over het resultaat. Hou het kort en informatief. Ga niet opscheppen. Zorg echter dat je op een zakelijke, positieve manier voor het voetlicht komt. Is het interessant voor heel het bedrijf? Check dan met hr of het niet op intranet kan gepubliceerd worden. Nog meer coverage.  

Neem initiatief

Gaat er een project van start dat jou interesseert en waarvan je weet dat het management er veel waarde aan hecht? Stel je kandidaat om mee te werken. Durf tijdens vergaderingen ook actief vragen stellen en je mening geven, ook als die afwijkt van de rest. 

Neem je het woord? Gebruik geen vakjargon, articuleer goed en praat traag. Als je zelf het gevoel hebt dat je te langzaam praat, zit je goed.

Reik oplossingen aan

Je baas heeft niets aan iemand die enkel problemen schetst. Reik vooral oplossingen aan voor die problemen. Dat is de eerste reden waarom je baas jou trouwens heeft aangeworven. Niet om meer problemen te creëren. Wel om meer oplossingen te bedenken.

Pascal Dewulf

Bron: VDAB.be