7 goede voornemens die je (nog) blijer zullen maken op je werkplek

Ben je aan het begin van het nieuwe jaar op zoek naar wat meer happygehalte op de werkplek?  Dan helpen deze 7 goede voornemens jou alvast helemaal op weg.

1. ‘Neen’ zeggen moet ook kunnen

Leer eens wat vaker ‘neen’ te zeggen. Niet omdat je het leuk vindt. Wel om het evenwicht op je werkplek en tijdens je werkdag te bewaren. Wanneer je immers geen grenzen stelt, leidt dat vaak tot onnodige stress. En geef nu toe: daar word je toch geen blijer mens van?

2. Wees meer jezelf

Op het werk durven we al eens een rolletje spelen. Je kijkt naar je baas en je collega’s en gaat vervolgens hun gedrag op de werkplek (al dan niet bewust) imiteren. Ga in het nieuwe jaar daarentegen ook wat meer voor authenticiteit. Met andere woorden: laat jezelf ook wat vaker zien zoals je echt bent. De band met je collega’s zal er enkel sterker door worden.

3. Pak de dingen aan

Heb je tijdens de werkdag soms al eens last van uitstelgedrag? Het gevoel van: dat kan morgen ook nog wel. Pak het voortaan anders aan en neem de dingen in handen op het moment zelf. Dingen uitstellen, leidt doorgaans tot dat ongemakkelijke gevoel van nog zoveel te doen. Je voelt je overbelast en er ontstaat ook meer spanning in je lijf. Blijer word je daar doorgaans niet van, toch?

4. Lach je een kriek

Een onverwachte kwinkslag onder collega’s kan wonderen doen. Het plaatst dingen in perspectief, haalt de lont uit het (werkplek)kruitvat tijdens momenten van spanning en geeft extra energie. Nuance: maak van je werkdag geen onemanshow. Dan is de fun er ook snel van af. En verlies je je sérieux als professional.

5. Zeker van je stuk

Weg met die twijfels in het nieuwe jaar. Het je ideeën om de dingen anders of beter te doen op de werkplek? Gooi ze dan in de groep. Op die manier creëer je ook voor jezelf meer betrokkenheid met je werk. Nieuwe ideeën (van jou) werkelijkheid zien worden. Is er op de werkplek wat mooiers?

6. Tijd voor mekaar

Je collega’s zijn meer dan je werkmakkers. Het zijn stuk voor stuk boeiende individuen met wie je meestal 8 uur per dag slijt. Maak in het nieuwe jaar misschien wat meer tijd voor hen. Leer hen wat beter kennen en laat jezelf als mens ook wat meer zien. Aan het eind van de werkdag zijn we immers allemaal mensen op zoek naar bevestiging.

7. Blijf niet hangen

Voelt je werk als grijs gedraaide muziek? Dan is het misschien tijd om er wat nieuwe muziek in te brengen. Een andere functie binnen je bedrijf of misschien wel een nieuwe job? Kortom, blijf niet zitten met dat been there, done that gevoel. Neem actie om je werkplek weer tot een blije werkplek te maken.

Pascal Dewulf