6 manieren om uitstelgedrag effectief te tackelen
26/01/2022
Op kantoor of op je thuiswerkplek overkomt het je mogelijk wel eens dat iets dat je vandaag eigenlijk had moeten doen, naar morgen verschuift. Soms kan het niet anders, soms gaat het echter om uitstelgedrag. Procrastinatie heet zoiets in geleerde termen. Met deze tips voorkom je alvast dat je te veel dingen voor je uitschuift.
Procrastinatie: het klinkt een beetje als een enge ziekte. Dat is het echter niet. Sterker nog: uitstelgedrag is doorgaans een typische karaktertrek van erg intelligente mensen. Wijlen Steve Jobs gebruikte het bijvoorbeeld als ultiem middel voor innovatie. De beslissingen die Jobs uitstelde, zorgden er vaak voor dat nieuwere, interessantere ideeën aan de oppervlakte kwamen of dat interessante ideeën nog sterker werden doorontwikkeld. Toch moet je er tijdens je werkdag geen gewoonte van maken. Met deze tips ben je alvast goed op weg:
Wees je bewust van je uitstelgedrag
Wanneer je geen besef hebt van het feit dat je dingen voor je uitschuift, kan je je gedrag ook niet veranderen. Van zodra je dat echter in de gaten krijgt, kan je er ook actief mee aan de slag gaan. Zoals gezegd: procrastinatie is geen ziekte, maar een vaak onbewuste routine die je werkdag binnensluipt.
Stel heldere doelen
Wanneer hetgeen waar je naartoe werkt niet altijd even duidelijk is, heb je al sneller de neiging om je wat te laten hangen. Markeer dan ook in je kalender wanneer je welke taken uiterlijk moet opleveren. Zo creëer je voor jezelf toch nog voldoende ruimte om je eigen werkinvulling te doen, maar ben je tegelijkertijd meer gefocust op je doelen.
Beloon jezelf
Wie heeft er niet graag een schouderklopje? Met al dat thuiswerk zijn echter noch je collega’s, noch schouderklopjes binnen handbereik. Dan klop je jezelf toch gewoon even op de borst? Dat kan met wat lekkers doorheen de dag, een korte wandeling of even dollen met je huisdier. Jezelf verwennen doorheen de werkdag geeft gelijk veel meer energie om de dingen effectief aan te pakken.
Maak het gezellig
Werken doe je beter niet in een kille, steriele omgeving (tenzij je chirurg bent). Creëer daarom jouw (werk)plekje waar je je lekker voelt. Het zal je gelijk veel meer drive geven om jouw taken aan te pakken. Indien je je goed voelt, ontstaat immers vaker een positieve mindset.
Babysteps
“Een tocht van 1.000 mijl moet beginnen met een eerste stap”, zie een wijs iemand ooit. Zo moet je ook je werk zien. Hak de grote brok in kleinere, behapbare stappen. Zo blijft het geheel overzichtelijk en behoud je de goesting om telkens een nieuwe stap te zetten richting eindresultaat.
Engagement is de sleutel
Je verantwoordelijkheid opnemen is zowat de belangrijkste stap om uitstelgedrag te tackelen. Er zijn mensen die op je rekenen en resultaten die moeten worden opgeleverd. En dan is er jouw beroepseer en zelfrespect die de rest doen. Engagement dus als ultieme motivator om dingen niet langer uit te stellen. Probeer maar, je zal zien.
Pascal Dewulf