5 tips om het hoofd te bieden aan onrealistische verwachtingen van je baas

Je baas die onrealistische verwachtingen van jou en je collega’s heeft? Het is zo’n dingetje dat je op lange duur helemaal kan uitputten. Je kan daar dan ook best een stokje voor steken eer het zover komt. Met deze 5 tips bijvoorbeeld.

Laat het nooit op zijn beloop

Neem actie. Organiseer een babbel met je baas. Of wanneer die daar geen oren naar heeft met diens baas. Doe dat op een professionele manier. Ga niet lopen schelden of word ook niet overdreven emotioneel. Concentreer je op de feiten en luister naar wat je baas te vertellen heeft. Laat je ook tijdens het gesprek niet uit je lood slaan. Jouw baas heeft immers ook zijn/haar eigen visie en objectieven. En daar moet je dan ook weer begrip voor hebben. Pak je het positief en constructief aan, dan komen jullie er echter zeker uit samen.

Baken je grenzen af

Verwacht niet dat jouw baas de grenzen gaat afbakenen tot waar het voor jou oké is. Dat moet jijzelf doen. Sterker nog: wanneer je duidelijk aangeeft tot waar het kan gaan en waar niet ga je er enkel maar meer om worden gerespecteerd. Een mens is op dat vlak een vreemd beestje, toch? Geef ook aan wanneer de timing of het opzet van doelstellingen je onrealistisch lijkt. Vind mekaar daar uiteraard ook in het midden. Het kan niet altijd gaan zoals jij wil. Maar ook niet zoals je baas het wil, toch?

Vraag hulp

Kom je er niet uit? Vraag dan hulp aan je teamgenoten. Heb je een hecht team dan komen jullie daar samen gegarandeerd uit. Sta je er daarentegen alleen voor, ook wanneer je je team om hulp vraagt, dan moet je je ook daarover misschien eens vragen stellen. En welke rol je baas daar dan weer in speelt.

Bewaak je mentale gezondheid

Wanneer je elke dag over de rooie gaatomdat je het gevoel hebt dat je voortdurend op de hielen wordt gezeten door je baas dan ben je niet goed bezig. Laat je niet tot het uiterste drijven, dat bepaal je zelf. Waak over je eigen welzijn en houd ruimte tussen je werk en je privéleven. Draag met andere woorden zorg voor jezelf. Alleen zo kan je je (professionele) welzijn als mens intact houden op lange termijn.

Kijk waar het anders kan

Misschien kan je bepaalde werkmethodes even herbekijken. Blijf je misschien te lang stilstaan bij bepaalde opdrachten? Of vraag je misschien wel niet om hulp waardoor je kostbare tijd verliest? Vaak gaat het om meer dan louter rollen en verantwoordelijkheden op de werkplek. Ook je workflow is heel belangrijk. Check of er daar geen optimalisatiewinsten te halen vallen.

Pascal Dewulf