5 redenen waarom het landschapskantoor zijn beste tijd heeft gehad

Er waren tijden dat iedereen in een landschapskantoor wilde werken. Ze waren hip, actueel en leken de samenwerking te versterken. Toch lijkt dergelijk kantoorruimte waarvan je begin noch einde ziet, zijn beste tijd te hebben gehad.

Het landschapskantoor kwam er ooit onder het mom van openheid, efficiëntie en betere samenwerking. Iedereen wilde zo een open space waar je allemaal gezellig aan de slag kon zijn. Toch lijkt die architecturale natte droom van de oneindige open ruimte na heel wat trial and error helemaal niet optimaal om productief aan de slag te zijn. Bovendien is die eindeloze kantoorvlakte slecht voor de gezondheid, zo blijkt.

Het werkt contraproductief

Het Nederlandse televisieprogramma ‘De Monitor’ hield de kantoortuin tegen het licht en stelde vast dat open ruimtes met meer dan acht personen nefast zijn voor het welzijn (en dus ook de productiviteit) van medewerkers.

Je wordt er (stilaan) gek

Geluidsoverlast, vermoeidheid, het gevoel je plekje niet te vinden: het zijn maar een aantal symptomen die structureel aan de oppervlakte komen in een landschapskantoor. Dat werkt op je systeem en het maakt je (stilaan) gek.

Je kan je moeilijk concentreren

Je wordt voortdurend gestoord. Dat betekent dat je telkens opnieuw je concentratie moet oppikken en dat vreet bakken energie. Bovendien kom je nooit tot de diepe concentratie die je voor heel wat taken nodig hebt. Het impacteert dus ook de kwaliteit van je werk.

Frictie en irritatie

Omdat je de hele tijd wordt onderbroken, ga je je beginnen irriteren. Wanneer je immers belemmerd wordt in je motivatie om iets af te maken, is kribbigheid het gevolg. Logisch, toch?

Je bent niet (langer) happy

Al die factoren bij mekaar zorgen ervoor dat je niet langer happy bent. Als er iets is waar die open agile plekken immers goed voor zijn dan is het vooral het ontmenselijken van medewerkers, mensen dus. Vooral wanneer je met complexe problemen of berekeningen aan de slag bent, is zo een kantoortuin een ware ramp. Je moet echter geen rekenkundig wonder zijn om er last van te hebben. Ook waar je creatief of literair aan de slag bent, is stilte nodig. Nefast voor de werkvreugde. En dan hebben we het nog niet gehad over het recht op privacy.

Pascal Dewulf