Zo baan je je als vrouwelijke technieker een weg op de werkvloer

Women In Automotive, de toonaangevende vereniging voor vrouwelijke techniekers in de auto-industrie, deelt tips van vrouwen die hun mannetje staan onder de motorkap en als technieker carrière maakten in de auto-industrie. Droom jij als vrouw van een carrière tussen de machines? Lees dan zeker deze tips van vrouwelijke techniekers.

Netwerken

Zoek andere vrouwen in hetzelfde werkveld en ondersteun elkaar: van advies, een schouderklopje tot even je verhaal doen. Het kan soms eenzaam zijn, zo moederziel alleen tussen allemaal mannelijke collega’s werken. Ervaringen en tips uitwisselen met andere vrouwen is een grote steun.

Passie

Moeilijk momentje? Vergeet niet waarom je in de eerste plaats voor deze job koos: je passie voor machines, automatisatie of techniek. Je doet wat je graag doet, elke dag. Vergeet ook niet hoe hard je gestudeerd en gewerkt hebt om te staan waar je nu staat.

Vooroordelen

Vaak te kampen met vooroordelen vanwege klanten? Laat het je niet raken. Bewijs wat je kan door feilloos je job te doen en de klant in kwestie tevreden weer naar huis te sturen.

Eist de klant toch door een man geholpen te worden? Schakel even een mannelijke collega in die druk bezet is: ofwel wordt de klant over drie uur geholpen door je mannelijke collega, ofwel onmiddellijk door jou. Wedden dat de keuze snel gemaakt zal zijn?

Respect

Net gestart en het gevoel dat je mannelijke collega’s een afwachtende houding aannemen? Je kennis, kunnen en ervaring zijn de troeven waarmee je hen overtuigt van je kwaliteiten als technieker.

Discriminatie

Het overgrote deel van de vrouwelijke techniekers wordt met respect behandeld door hun mannelijke collega’s. Toch te maken met discriminatie? Kaart het aan bij je verantwoordelijke of directie. Zij kunnen ingrijpen en ongepast gedrag terugfluiten.

Meer lezen?: www.womeninautomotive.com

Eveline Janssens