Werkplekleren: de toekomst voor technici

De arbeidsmarkt evolueert aan een snel tempo. Nieuwe technologieën, een maatschappij in verandering en nieuwe communicatiematerialen hebben invloed op onze jobinhoud. Startende technici staan voor een uitdaging: ze dienen de huidige machines te kennen, maar moeten de nieuwste innovaties kennen.

Werkplekleren of duaal leren is de toekomst voor technici. Ze doen ervaring op op de werkvloer en scholen zich tegelijkertijd bij op de schoolbanken. Zo krijgen ze bestaande systemen onder de knie en maken ze kennis met de laatste technische snufjes.

Een overzicht van de mogelijkheden voor werkplekleren voor jonge werkzoekende of startende technici:

1. De IBO of individuele beroepsopleiding: zicht op een job

Je volgt gedurende 1 tot 6 maanden een opleiding op de werkvloer, met het uitzicht om in dat bedrijf aan de slag te kunnen. Een IBO heeft niets dan voordelen: je kan zonder ervaring beginnen, je ontvangt een loon tijdens je IBO en na je opleiding heb je een contract van bepaalde of onbepaalde duur op zak.

2. De stageovereenkomst: beroepstechnische praktijkopleiding

De stageovereenkomst combineert een (beroepstechnische) praktijkopleiding in een bedrijf met theoretische lessen in een onderwijsinstelling. Zo’n overeenkomst duurt minimum drie maanden en kan ook deeltijds afgesloten worden. Je ontvangt een maandelijkse stagevergoeding en bouwt sociale rechten op. Aan het einde van de rit heb je een volledige praktijkopleiding genoten.

3. De instapstage: geen diploma? Geen probleem!

Geen diploma secundair onderwijs op zak? Vind je moeilijk werk? Dan biedt de instapstage uitkomst: je volgt een (vol- of halftijdse) stage van drie maanden bij een bedrijf, een overheidsdienst of een vzw. Daarnaast werk je aan het versterken van je competenties. Aan het eind van je stage krijg je een attest met je verworven vaardigheden. Je ontvangt een gedeeltelijke werkloosheidsuitkering, en een stagepremie van het bedrijf.

4. De BIO of beroepsinlevingsovereenkomst: voor werkzoekende, werknemer, zelfstandige of student

Zin om je te engageren voor een vrijwillige stage binnen een bedrijf? Dat kan met een BIO: een opleidingscontract waarmee je je vaardigheden en competenties aanscherpt. Opgelet, dit kan niet in het kader van een lopende opleiding of arbeidsovereenkomst.

Voor meer informatie rond werkplekleren kan je terecht bij Vdab en Syntra.

Eveline Janssens

Info: www.vdab.be, www.syntravlaanderen.be/duaal-leren, www.vlaanderen.be/nl/werk/werk-zoeken/leren-en-werken