Waarom je als technicus/ingenieur moet gaan voor een carrière in de groene economie
10/02/2020
Milieu, energie en duurzaamheid zijn de laatste jaren speerpunten geworden van de groene economie. Het moet niet gezegd dat jij als technicus/ingenieur daar je voordeel kan mee doen.
De groene economie zal de komende jaren heel wat extra jobs opleveren. De EU becijferde dat enkel in het segment van hernieuwbare energie zowat 410.000 nieuwe jobs zullen bijkomen. Kijk je naar België, dan zitten we hier met een berg expertise op het vlak van windenergie maar ook in het domein van hernieuwbare energie uit biomassa en biogas. Dat zijn voor jou allemaal jobopportuniteiten met toekomstperspectief.
Gegeerd profiel
Ben je een ingenieur, dan moet het niet gezegd dat je in de sector van hernieuwbare energie een gegeerd profiel bent. Ook andere technici staan echter even hard op het verlanglijstje van de groene jongens en meisjes die vandaag vorm geven aan de groene economie. Windmolens bouwen en onderhouden zichzelf niet, elektriciteitscentrales op basis van biomassa draaien niet vanzelf. Daar zijn heel wat technische bollebozen voor nodig.
Gouden toekomst
Ben je technisch en tegelijkertijd commercieel? Ook dan zit het helemaal goed met die groene economie. Er zijn immers eveneens mensen nodig die het technische verhaal van die groene economie hapklaar tot bij potentiële (eind)klanten moeten brengen. Ben je een technicus en kom je daarenboven ook graag in contact met nieuwe mensen? Beschik je bovendien over een stevige dosis overtuigingskracht? Dan kan je als technisch-commercieel medewerkers een gouden toekomst tegemoet.
Jobs, veel jobs
De Belgische federatie van de technologische industrie Agoria houdt jaarlijks het aantal jobs in de sector van de groene economie (waaronder hernieuwbare energie) tegen het licht. In 2020 hopen ze in België op 33.000 nieuwe jobs in de sector af te klokken waarvan een derde in windenergie. Nog volgens Agoria zou de sector van hernieuwbare energie meer jobs moeten opleveren dan de traditionele sectoren voor energievoorziening. Waar wacht je nog op om de groene economie mee aan te zwengelen?
Pascal Dewulf