Van ingenieur naar people manager, wat nu?

Daar zit je dan te glunderen, in je gloednieuwe kantoor. Als ingenieur stapelde je jarenlang de ene lovende beoordeling op de andere, maar bereikte je al snel het plafond van het technische carrièrepad in je bedrijf. Bij de volgende reorganisatie geeft je management je de kans om verder te groeien: je wordt baas. Proficiat.

Het duurt niet lang, of er staat een ziedend teamlid aan je bureau dat een veel hogere bonus had verwacht. Je bent nog peentjes aan het zweten na het moeilijke gesprek, of je meest ervaren ingenieur wandelt binnen en kondigt aan dat ze gaat vertrekken. Terwijl je zit te dubben hoe je het weldra vleugellam team kan versterken, belt je baas met de mededeling dat een belangrijke klant heeft geëscaleerd naar de CEO omdat één van je mensen een opdracht heeft verknoeid. En of je de root cause analyse vanavond klaar kan hebben? En dat… was nog maar maandag.

Je gaat geradbraakt naar huis. Je vindt je medemens een wispelturige machine en je hunkert naar de tijd dat je problemen kon oplossen met een trace and debug sessie. Al je expertise blijkt opeens totaal nutteloos te zijn en frustratie is je deel. Enkele tips?

Bewustwording

Realiseer je dat je niet alleen een promotie hebt gekregen, maar ook een totaal andere job. Leiding geven is een vak apart. Respect afdwingen door je technische expertise lukt niet meer. Je staat terug aan het begin van een nieuwe ontwikkelingscurve.

Leiden kan je leren

Ingenieurs staan voor een leven lang leren, dus hier is je kans. People management kan je leren. Situationeel leiderschap beheersen is een absoluut minimum. Duik in conflictbeheersing, speel met theorieën zoals MBTI, verfijn je soft skills. Vraag je management om formele training.

Laat je helpen

Zoek een mentor die het allemaal al eens heeft meegemaakt. Samen vind je de beste oplossingen voor de meest netelige kwesties.

Geduld

Na een jaar heb je de vaste hap beoordelingsgesprekken, bonusrondes… achter de rug en al flink wat watertjes doorzwommen. Goed voor een tank vol zelfvertrouwen.

Kurt Van Gasse