Technieker wordt multifunctionele crack

“Ik moet meer kunnen dan metaalbewerking om mijn job goed te doen.” Dat zegt Marc die als technieker van fietsen en bromfietsen zijn brood verdient. “Ik moet proberen in te schatten wat de klant precies van mij verwacht. Daarom sta ik heel dicht tegen de verkoopmensen. Mijn kennis van metaal komt natuurlijk voor het grootste gedeelte van mijn job nog uitstekend van pas. Maar door de evoluties van de laatste jaren komt daar ook nog eens elektronica bij.”

Scherp

Techniekers die zichzelf willen wapenen voor de toekomst moeten meer doen dan de handen uit de mouwen steken en hard werken. Bedrijven verwachten dat ze meedenken om producten en services te verbeteren en nog beter af te stemmen op de eisen van de klanten. Wie efficiënt wil werken moet van verschillende markten thuis zijn. Jezelf scherp houden door bij te leren of je sociale vaardigheden aan te scherpen, worden erg belangrijk om alle evoluties te blijven bijbenen.

Programmeur

Productieprocessen en technieken veranderen steeds sneller en stellen hoe langer hoe meer eisen aan medewerkers. Over enige tijd is het niet ondenkbaar dat de loodgieter je kraan vervangt door een exemplaar dat hij met een 3D-printer afdrukt. Je loodgieter is dus niet alleen handig met hamer en sleutel, maar evolueert naar een echte programmeur.

Bijblijven

In de arbeidsmarkt van de toekomst zullen medewerkers technische vaardigheden combineren met de kunst om problemen te analyseren en mee te denken met het bedrijf over kwaliteit en efficiëntie van de productie. We zullen mensen moeten aanmoedigen om al die kennis en vaardigheden gelijktijdig te ontwikkelen, zodat ze kunnen bijblijven in een arbeidsmarkt die razendsnel blijft evolueren.