Techniek, chemie en duurzaamheid hand in hand

De chemiesector zwaait op 13 en 14 mei de deuren open. Wij gingen al eens kijken achter de schermen van het chemiebedrijf Evonik in de Antwerpse haven. Jeroen Dergent loodst ons doorheen het bedrijf en vertelt over zijn job als Senior Energy Manager.

Met een bachelor chemie en een master chemical engineering op zak, wist Jeroen al snel dat hij in de industrie wilde werken. “Tijdens mijn stage in Singapore vond ik het labowerk geweldig. Omdat ik het fijn vond om in een internationale context te werken, ging ik op zoek naar een werkgever met een stevige basis in België en met mogelijkheden om internationaal door te groeien”, vertelt Jeroen.

Bij Evonik vond hij wat hij zocht. “In 2012 kon ik hier aan de slag als Assistent Manager Utilities. Ik was dus de rechterhand van het hoofd van de afdeling die zich bezighoudt met de nutsvoorzieningen: gas, water en elektriciteit. In het begin was het uiteraard wat mijn weg zoeken, maar de collega’s waren altijd bereid te helpen. Zo deed ik snel veel ervaring op en groeide ik in mijn functie”, legt hij uit.

Internationale contacten

“In het begin lag de focus van mijn job op het technische aspect, maar steeds meer rolde ik in het bredere energieverhaal.” En dat was naar Jeroens zin. In 2019 kreeg hij een nieuwe functie. “Ik had meegewerkt om de energienorm ISO50001 in de vestiging in Antwerpen te implementeren. Daarna was het aan mij om deze norm verder uit te rollen over onze sites wereldwijd. Dat is wat ik nu ook doe als Senior Energy Manager”, gaat hij verder.

Steeds meer heeft zijn job dus een internationale invulling. “Ik heb drie jaar in Duitsland gewoond en ben sinds vorig jaar terug in België. Komende zomer staan er heel wat werkreizen op het programma. Alles wat door corona niet kon doorgaan, zit nu gebald in een korte periode. Het zal zwaar worden, maar ik kijk er wel naar uit”, vertelt Jeroen.

De internationale contacten spreken hem sowieso enorm aan. “Ik heb mijn master in Eindhoven gedaan. Niet ver, maar wel zeer internationaal. Daar is de kiem gelegd voor mijn wereldburgerschap”, lacht hij. De verschillende culturen in de wereld vindt Jeroen fascinerend. “Het is een enorme verrijking om met internationale collega’s te werken. Ik kan soms de dag beginnen met een meeting met collega’s in Singapore en afsluiten met overleg met mijn Argentijnse collega’s. We werken allemaal voor hetzelfde bedrijf, maar bekijken de zaken vanuit een eigen cultuur, met een eigen manier van werken.”

De energienorm waar Jeroen zich dagelijks mee bezighoudt, heeft als doel het energieverbruik te beperken. “Als industrie is het de bedoeling dat we onszelf steeds verbeteren. Het is mijn rol om aan de hand van data te kunnen weergeven waar wij verbeterd zijn. Daarnaast train ik ook mensen op de verschillende sites.”

Ontdekkingsweekend

Of hij duurzaamheid in zijn job belangrijk vindt? “Het is een no-brainer in mijn job. Het thema energie is essentieel in een wereld in verandering. Het is dus niet meer dan normaal dat we er allemaal bewust mee omgaan. Als industrie zijn we een belangrijke schakel in de energietransitie en de circulaire economie.”

Mieke Vercruijsse

Ontdekkingsweekend van de Chemie & Life Sciences: op zaterdag 13 en zondag 14 mei 2023. Alle info: https://ontdekkingsweekend.be