Technici zijn blijvertjes

Medewerkers met technische profielen lossen problemen op en zorgen er dikwijls voor dat productieprocessen probleemloos verlopen of na een onderbreking snel weer het bedrijf op kruissnelheid krijgen. Wie voor dit soort beroep kiest, doet dat op basis van een aantal duidelijke criteria. Dat zien we ook bij werkzoekenden die bij VDAB als technicus zijn ingeschreven.

Functie

Technici kiezen voor een job omdat de inhoud en de technische uitdagingen waar ze tegen aankijken hen aanspreken. Ze kiezen er eerder voor om aan de slag te kunnen in een omgeving waar nieuwe en moderne technologie aanwezig is, dan dat ze bijvoorbeeld voor een job onder de kerktoren kiezen. Eenmaal ze bij een bedrijf aan de slag zijn, voelen ze zich meestal verwant met de technische uitrusting van het bedrijf en zijn omgeving.

Opleiding

Alles wat ze in het bedrijf tegen komen willen ze grondig kennen en doorgronden. Daarom willen technici ook bijblijven op het vlak van de technologische evoluties waar ze mee te maken krijgen. Kansen op opleiding zijn dikwijls een bepalende factor bij hun sollicitatie of tijdens de gesprekken. Technici willen nu eenmaal graag goed zijn en blijven in hun vak. En daarvoor grijpen ze de kansen die ze krijgen.

Een interessante job en mogelijkheden om hun kennis op peil te houden, zijn een absolute must om zich goed te voelen in hun job. Als ze die vinden, blijken mensen met technische profielen heel loyale medewerkers te zijn.

Voorsprong met 3D-printen

3D-printen is een productiemethode waarin van een digitaal ontwerp een tastbaar product wordt gemaakt door dat eindproduct in flinterdunne laagjes op te bouwen. Op het vlak van de creatie van producten behoort 3D-printen de afgelopen jaren tot de meer spectaculaire vernieuwingen.

Zo’n productiemethodes vragen binnen bedrijven soms een grondige verandering, waardoor afdelingen en mensen op een andere manier gaan samenwerken. Maar ook medewerkers moeten met alle vernieuwingen mee kunnen en de machines kunnen bedienen, ze onderhouden of zo nodig herstellen.

Werkzoekenden krijgen in de opleidingen van VDAB kansen om kennis te maken met nieuwe technologieën en geautomatiseerde processen. Met het aanbod 3D-printing in sommige van de opleidingscentra, krijgen cursisten de kans om ook daarmee vaardigheden op te doen. Een onmiskenbare troef voor de werkzoekende cursisten die na hun opleiding gaan solliciteren op vacatures die werken in een moderne productieomgeving als voorwaarde stellen.