STEM-profielen blijven gegeerd op arbeidsmarkt
01/02/2021
Er heerst een acuut tekort aan STEM-profielen op de arbeidsmarkt. Door covid-19 kenden heel wat sectoren een plotse digitale sprong. Om hier snel op in te spelen, zijn werknemers met een STEM-profiel onontbeerlijk. Heel wat bedrijven waren echter niet voorbereid en zitten nu met de handen in het haar.
De plotse digitale sprong binnen de bedrijfswereld zorgt dat er een acute vraag is naar werknemers met expertise in science, technology, engineering en mathematics (STEM). “Er werden recent drie keer meer hacks vastgesteld. Alleen al dit fenomeen doet de vraag naar schaarse cyber-security experten boomen. Volgens Cisco geraken wereldwijd 1 miljoen vacatures voor cyber security profielen niet ingevuld. Gelijkaardige uitdagingen stellen zich ook voor experten in IT-systemen en -processen, datamanagement en -intelligence, ERP. Veel bedrijven zitten met de handen in het haar. In een wereld waarin 7 op 10 bedrijven met de grootste marktwaarde actief zijn in de technologiesectoren en dus STEM-afhankelijk zijn, is het voor ons land vijf voor twaalf om zijn arbeidsmarktbeleid verder te moderniseren. Anders lopen we onherstelbare achterstand op”, duidt Kurt Schreurs, lid van het directiecomité van SThree, de marktleidende hr-provider in STEM-profielen.
Competitieve achterstand voor België
Kurt Schreurs merkt dat landen als Nederland en Duitsland tijdens de coronacrisis door een slim arbeidsmarktbeleid een voorsprong opbouwden ten opzichte van België. “Het veralgemeende systeem van technische werkloosheid betaalt mensen om niet te werken. In Nederland en Duitsland kiest men voor een compensatiesysteem voor bedrijven die daardoor wel al hun mensen verder laten werken. Dat creëert opportuniteiten voor extra opleidingen van medewerkers en extra tijd voor het ontwikkelen van nieuwe producten, oplossingen en diensten en dus een competitief voordeel tegenover ons land”, legt hij uit.
Wereldwijde STEM-revolutie
SThree verwacht dat de vraag naar STEM-profielen wereldwijd de komende tien jaar met 121% zal stijgen in de life-sciences sector, met 120% in de technologiesector en met 115% in de engineering- en energiesectoren. In ons land is de totale rekruteringsmarkt voor STEM-profielen vandaag goed voor 320 miljoen euro omzet per jaar. Daarmee staat België op de 12de plaats op de wereldrangschikking. “Er is voor ons land dus nog heel wat groeipotentieel in de STEM-economie. Er worden veel inspanningen geleverd door bedrijven, overheden en onderwijs om het structureel tekort aan STEM-profielen aan te pakken. Covid-19 bracht echter een ware STEM-revolutie teweeg die ons dwingt om een flinke versnelling hoger te schakelen. Anders wordt het too little, too late en dat kan ons land zich niet veroorloven”, besluit Kurt Schreurs.
Mieke Vercruijsse