“Nog geen minuut spijt gehad van mijn keuze”

Mohamed Bouhannouch (31) schoolde zich om tot brandertechnicus

Techniek is een passie voor Mohamed Bouhannouch. Op school volgde hij een opleiding elektriciteit, maar achteraf bleek dat een foute keuze. Hij stapte zelf naar de VDAB omdat hij zich wilde omscholen tot brandertechnicus. Dat is een knelpuntberoep, maar vooral een boeiende baan.

“Na mijn schoolopleiding was ik een poos aan de slag in de sector van de industriële elektriciteit. Een bijzonder eentonige baan, waarbij ik constant zowat dezelfde handelingen moest uitvoeren. Routineklussen met het verstand op nul. Ik raakte die baan beu en ben overgestapt naar een ander bedrijf. Toen mijn tijdelijk contract daar niet werd verlengd, heb ik beslist om het over een andere boeg te gooien. In overleg met de VDAB heb ik gekozen voor een omscholing tot brandertechnicus.”

“Veel bijgeleerd”
“Dat was een bijzonder interessante opleiding van ongeveer 9 maanden in het opleidingscentrum van de VDAB. Alles wat met verwarmingstechnieken te maken heeft, kwam aan bod. Ik heb daar enorm veel opgestoken. Toen ik begon, had ik geen enkele notie van verwarming. De opleiding beperkt zich niet tot theoretische kennis. In een eigen labo leer je ook in de praktijk herstellingen uitvoeren, en er is voorzien in een paar weken stage. Enige nadeel is dat het een dagopleiding is, waardoor ik het niet kon combineren met een betaalde baan. Nog voor ik afgestudeerd was, had ik al gesolliciteerd en was ik al aangeworven. Intussen ben ik al 3,5 jaar aan de slag bij Riello, een grote fabrikant van onder meer verwarmingsketels.”

Verantwoordelijkheid
“Nu heb ik een heel gevarieerde job. Mijn takenpakket bevat zowel herstellingen van verwarmingsketels, warmtepompen als branders bij particulieren en bedrijven. Alle dagen ben ik de baan op om bij klanten langs te gaan. In de winter zijn het vaak lange dagen, omdat je niemand in de kou wil laten zitten.

Er wordt van mij verwacht dat ik zelfstandig kan werken en de nodige verantwoordelijkheid opneem voor die installaties. Het is bovendien een job waarin je ook je verstand aan het werk moet zetten. Elk probleem moet je apart analyseren en beslissen wat de beste herstelaanpak is. Dat is een groot verschil met mijn eerste baan. Techniek staat nooit stil. Om bij te blijven, moet je continu mee zijn. Om die reden volg ik nu een avondopleiding koeltechnieken en warmtepompen bij Syntra. Ik wil absoluut de nieuwste technologieën in de vingers hebben. Je weet immers nooit waar je professioneel terecht kan komen. Tien jaar geleden had ik nooit kunnen voorspellen dat ik vandaag als verwarmingsspecialist aan de slag zou zijn.”

(Kari van Hoorick/foto Ivan Ruck)