NMBS lost in een paar weken tijd tekort aan technici op

Het tekort aan technische profielen op de Belgische arbeidsmarkt blijft ook in 2018 een nijpend probleem. Uit onderzoek van HR-dienstverlener Manpower blijkt alvast dat technici in de top 10 van knelpuntberoepen de tweede plaats bekleden. Ook bij de NMBS voelen ze dat tekort en hebben ze de daad bij het woord gevoegd door zelf gemotiveerde kandidaten op te leiden die na een stoomcursus van nauwelijks drie weken gelijk aan het werk kunnen als monteur of mecanicien bij de NMBS.

HR Rail en NMBS pakken het tekort aan technische profielen op de arbeidsmarkt op een bijzondere manier aan. In een kort, maar krachtig opleidingstraject in de Centrale Werkplaats van Mechelen stomen ze gemotiveerde kandidaten op een paar weken, nog vóór hun aanwerving, klaar voor een job als monteur of mecanicien. Dat doen ze om het nijpend tekort aan technische profielen bij de NMBS op een efficiënte en toekomstgerichte manier aan te pakken.

Learnability

In samenwerking met HR-dienstverlener Manpower werden zopas acht gemotiveerde deelnemers gekozen die twaalf dagen lang een intensieve vorming op de werkvloer volgden in een mobiele opleidingsmodule gecreëerd door Maseos. Die laatste (gespecialiseerd in op maat gemaakte en kortlopende on-site trainingen gericht op de praktijk), eveneens partner in het opleidingstraject van de NMBS, zorgt voor de effectieve omkadering van de on-site training. Van de zowat honderd kandidaten die zich initieel voor de vacature aanboden hield Manpower er na een rigoureuze selectie nog een dozijn over waarvan er dus acht effectief van start gingen voor de opleiding. Heel anders dan bij het klassieke rekruteringstraject worden de kandidaten voornamelijk geselecteerd op hun intrinsieke motivatie en hun learnability. Dat laatste is hun vaardigheid om nieuwe dingen op een snelle, efficiënte en productieve manier aan te leren. Christian Smets, verantwoordelijke Employer Branding HR Rail, is alvast enthousiast over dit nieuwe initiatief: “Vandaag vind je moeilijk technisch geschoolde mensen van secundair- of bachelorniveau met die competenties die we bij de NMBS echt nodig hebben. Mede daardoor kunnen we de mensen die met pensioen gaan onvoldoende vervangen door nieuwe krachten via het normale arbeidscircuit.”

Creatieve oplossing

Ze bleven bij de NMBS dan ook niet bij de pakken zitten en gingen op zoek naar een proactieve strategie om nieuwe krachten aan te trekken. Christian Smets: “We kwamen bij het idee om mensen die op de arbeidsmarkt aanwezig zijn, maar die net die competenties hebben die wij als organisatie nodig hebben, via een intensieve on-site opleiding bij de NMBS (in de Centrale Werkplaats Mechelen) zelf klaar te stomen voor de vacatures die wij snel ingevuld willen zien. Na een rigoureuze screening door onze selectiepartner in het project (Manpower) stomen we een beperkte selectie van de kandidaten die zich hebben aangeboden, nog voor de eigenlijk aanwerving, klaar om in te stappen in een technische job bij de NMBS. Het gaat hier over hands-on opleidingen rond mechanica en elektriciteit die erop gericht zijn om hen erg snel te kunnen laten meedraaien binnen de organisatie. De profielen die we selecteren zijn mensen die op de arbeidsmarkt elders doorgaans uit de boot vallen omdat ze bepaalde basiscompetenties missen. Tijdens de opleiding blijkt vaak echter al snel dat ze door een praktische, kortlopende opleiding zich wel degelijk die basiscompetenties eigen kunnen maken.”

Atypisch rekruteringsproces

Basiscriteria om te kunnen instappen voor de opleiding zijn niet zozeer kennis en praktische vaardigheden, maar vooral enthousiasme en leergierigheid. Christian Smets: “Bijkomend voordeel is dat de kandidaten via die on-site opleiding in de Centrale Werkplaats Mechelen meteen kunnen kennis maken met de werkomgeving van alledag. Door het feit dat de opleiding bovendien kortlopend en praktisch is georiënteerd, ga je de kandidaten uiteraard extra motiveren omdat ze hun dagdagelijkse job al helemaal kunnen aanvoelen. De motivatie om het voortraject succesvol af te ronden, is bovendien sterk aanwezig omdat de opleiding praktisch en compact is waardoor de kandidaten heel snel in hun job zullen meedraaien. Bij andere opleidingen, als aanlooptraject naar een job, moeten ze vaak door een opleidingscyclus van een aantal maanden en dat werkt uiteraard minder motiverend. Dit eens te meer omdat ze uiteindelijk vaak maar een fractie van de opgedane kennis in de praktijk zullen omzetten terwijl ze bij deze opleiding enkel die dingen aanleren die ze ook effectief gaan gebruiken in de praktijk van alledag.”

Korte doorlooptijd

Een van de deelnemers is Walid Hadid. Hij is alvast erg opgetogen over de korte doorlooptijd van de opleidingen en de hands-on filosofie die de NMBS hanteert tijdens de opleidingen. Walid Hadid: “Dankzij dit project leren we in een zeer korte tijd de kneepjes van het vak kennen. De opleiding vindt plaats op de werkvloer, waardoor we voeling krijgen met de unieke spoorwegomgeving én met onze toekomstige collega’s.” Bij de NMBS zelf zien ze dan weer het voordeel van zo’n praktische opleiding in het feit dat het een soort van in-course assessment is. “Tijdens de opleiding kan de onmiddellijke leidinggevende evalueren wie de beste match voor zijn team is. The right man in the right place dus, én meteen ook de sleutel voor een duurzame samenwerking”, aldus Christian Smets.

Win-win

NMBS en HR Rail richten zich met het project naar kandidaten die nog niet over de nodige technische vaardigheden beschikken waar iedereen momenteel naar op zoek is. Door gemotiveerde mensen zelf te vormen, proberen ze zo het gat tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te dichten. Een win-winsituatie, want zonder deze vorming grijpen de geselecteerde deelnemers in de huidige arbeidsmarkt vaak naast een job. Alle zes kandidaten die aan een eerdere gelijkaardige opleidingssessie bij de NMBS deelnamen, kregen alvast een contract aangeboden en zijn ondertussen aan de slag. NMBS denkt erover na om het project uit te breiden naar andere werkplaatsen en andere beroepen.

Pascal Dewulf

Info: www.nmbs.be/jobs