Job in de kijker: process engineer

Een process engineer is vandaag de dag een erg gewild jobprofiel. Een process-wat? Geen nood, wij laten graag ons licht schijnen op de job van procesingenieur/technicus.

Wat is een process engineer?

Laten we het alvast een stukje bevattelijker maken door een vrije vertaling van ‘process engineer’. Dat is een ‘proces ingenieur/technicus’. Dergelijke proces ingenieur/technicus is iemand wiens takenpakket erin bestaat om processen en systemen te analyseren en te verbeteren, maar ook om op basis van die analysegegevens nieuwe systemen te ontwerpen. Als proces ingenieur kan jij dus betrokken zijn in zowat alle schakels van de productieketting van een product of dienst.

Wat doet een process engineer?

Jouw takenpakket kan erg gevarieerd zijn. Dat gaat van nieuwe werk- of productieprocessen ontwerpen tot ontwerpen van nieuwe systemen of producten. Ook moet je de kunst van overleg en teamwork perfect beheersen. Als proces ingenieur ga je immers zelden in je eentje aan de slag. Vaak functioneer je in teamverband met productspecialisten, ingenieurs, business development verantwoordelijken, testteams… om een product/dienst of productieflow helemaal op punt te stellen.

Welke studies moet je achter de kiezen hebben ?

Normaliter heb je een studie van ingenieur achter de rug. Zonder ingenieursdiploma kan je echter ook een specifieke opleiding volgen die op maat is gemaakt voor het vak van procesingenieur/technicus. Dat kan een opleiding procestechnologie zijn met bijvoorbeeld een bepaalde specialisatie zoals chemie. Ook een studie ‘Business Process Management’ of ‘Process Management’ stoomt je klaar voor de boeiende job van proces ingenieur. Gewoon even Googelen waar je die opleidingen zoal kan volgen.

Waar ga je aan de slag als process engineer ? Dat kan zowat overal zijn. Mogelijk ga je aan de slag in een koekjesfabriek om de productiesystemen zo efficiënt als mogelijk te laten draaien, in een elektriciteitscentrale om de opgewekte energie optimaal over het distributienet te balanceren of in een datacenter om de dataflows tussen de verschillende serversystemen naadloos en optimaal te laten verlopen. Overal waar een bepaalde activiteit loopt met een vooropgesteld doel hebben ze analytische geesten nodig die de process flows daarvan onder de loep nemen om ze effectiever en efficiënter te maken. Je kan echter ook op operationeel niveau worden ingeschakeld als bijvoorbeeld process operator. Dan controleer je de gang van het productieproces in een fabriek en grijp je in wanneer de vlotte doorstroming van het systeem sputtert of wanneer je merkt dat bepaalde dingen in de productieketting beter of sneller kunnen.

Pascal Dewulf