Je bent vrouw en je wilt wat in techniek: zo pak je dat aan

Vrouwen en techniek: het is alvast een perfecte match. Alsmaar meer vrouwen kiezen dan ook voor een technische carrière. Ben je zo’n gedreven vrouwelijke technicus en ambieer je een loopbaan in techniek? Dan helpen wij jou heel graag op weg.

Ook vandaag blijft het aantal vrouwen in technische jobs aanzienlijk laag. Gelukkig worden er tal van initiatieven genomen om die tendens te counteren. En dan ben jij daar, klaar om voor een carrière in techniek te gaan. Hoe pak je dat aan? Met beide handen. En door respect af te dwingen bij je mannelijke collega’s. Je kent je vak, je levert je werk tijdig op en bent een ontegensprekelijke teamplayer.

Clichés van tafel

Laat je vooral niet afschrikken door de achterhaalde stereotypes à la it’s a man’s world in techniek. Daar wordt nog altijd veel over gezegd en geschreven. Neem dat echter met een stevige korrel zout. Een individu (m/v/x) is maar zo goed als het talent dat het kan tentoonspreiden op de werkvloer. Jouw doel moet op dat vlak zijn om erachter te komen welke unieke waarde je als vrouwelijk technicus kan leveren voor jouw team en voor het bedrijf. Veeg clichés van de tafel als zou je je als vrouw harder moeten bewijzen in techniek dan dat bij mannen het geval is.

Mannetjesputters

Wees vooral ook jezelf. Laat mannetjesputters indien nodig weten waar het op staat. Pareer infantiele opmerkingen met je kennis maar ook met het respect dat je afdwingt doordat je altijd jezelf blijft. Ook wanneer de omstandigheden op de werkvloer al eens extra uitdagend kunnen worden. Weet ook dat er in de ‘vrouwen en techniek’-saga heel wat zeemansverhalen schuilen. En dat het in de praktijk erg goed meevalt om als vrouw actief te zijn in een technische job. Je zal zien dat heel wat mannelijke collega’s je met open armen zullen onthalen en je even hard waarderen als technicus. Het gaat er tenslotte om wie jij bent als persoon en hoe goed je in je vak bent.

Yin en yang

Ga ook constructief om met opbouwende kritiek. Niet iedere feedback van je mannelijke collega’s is bedoeld om je positie als vrouw en als technicus te ondermijnen. Leer de individuele karakters in je team kennen en begrijp hoe je hen kan faciliteren, maar ook hoe ze jou kunnen ondersteunen om je carrière in techniek verder te ontwikkelen. Je zal verbaasd staan hoe snel je mannelijke bondgenoten op je weg zal vinden. Tot slot: wat is er mis met een vleugje vrouwelijke touch in techniek? Je kan er van op aan dat je mannelijke collega’s op de werkvloer dat zeker zullen appreciëren. Yin en yang. Ook in techniek is dat niet anders. Ga dan ook vol drive en goesting voor die carrière in techniek. Als vrouw en als collega ben je daar immers meer dan ooit nodig.

Pascal Dewulf