Ik heb een fijne toekomst

Er zijn minder knelpuntberoepen door de economische crisis. Dat staat in de jaarlijkse studie knelpuntberoepen van VDAB. Bij de knelpuntberoepen blijven technische beroepen de boventoon voeren.

Ondanks de mindere economie die voor meer werkzoekenden zorgde, de besparingen die overal werden doorgevoerd en de grotere mobiliteit van werknemers waardoor er meer over de grenzen wordt gewerkt. Zowel op secundair als hogeschoolniveau blijven tekorten op de arbeidsmarkt bestaan. We zich wil omscholen om in een technisch beroep aan de slag te gaan, maakt concrete kansen op werk.

Dat ondervond ook Paduino. De jongeman werkte 5 jaar in de horeca maar bleef zijn droom voor techniek koesteren. Hij startte begin dit jaar met een opleiding elektriciteit en automatisering. “Ik kon er op korte tijd veel leren.”, kijkt Paduino terug op zijn opleiding bij VDAB, “Ik kreeg een super kans, want vergeet niet dat ik voor bepaalde dingen echt van nul moest beginnen.”

Aan zijn opleiding zat ook een stage in een bedrijf vast. Bij Atlantic Engineering mocht hij aan de slag gaan. “Ik werk hier nu via IBO. Dat is ideaal om nog veel te leren en me goed in te werken in het bedrijf”, vertelt Paduino. Hij is echt enthousiast over zijn nieuwe toekomst, die hij grotendeels voor zichzelf creëerde. “Ik kan hier straks ook nog doorgroeien en mee gaan op interventies of nieuwe machines opstarten bij klanten. Dat zijn mooie vooruitzichten.” De overstap naar de wereld van de techniek en zijn investering in een opleiding renderen dus voor de jongeman. “Ik hou van mijn job. En van veel meer dat met dit bedrijf te maken heeft.”, besluit Paduino opgewekt.