“Het beste wat me kon overkomen”

Shadi kwam in 2015 in België aan en stapte meteen in een inburgeringstraject. Het eerste wat hij wilde was Nederlands leren. Op aanraden van zijn begeleider schreef hij zich ook in bij VDAB. Er volgde al snel een afspraak waarin Shadi de nodige informatie kreeg en zijn mogelijkheden voor de Vlaamse arbeidsmarkt werden bekeken.

“Wat wil je graag doen?”, vroeg de VDAB-bemiddelaar aan Shadi. Dat was voor de jongeman een behoorlijk lastige vraag. Hij besefte dat met zijn achtergrond van muzikant en muziekleraar op de Arabische luit, het roer compleet omgegooid moest worden. Een omscholing naar een technisch beroep, gecombineerd met technisch Nederlands bood de beste kansen op werk.

Zesdaagse opleiding

“Omdat ik eigenlijk geen idee had, stelde VDAB mij een zesdaagse opleiding voor over verschillende technische beroepen. Op basis daarvan zouden we samen kijken welke mogelijkheden mij het beste lagen”, vertelt Shadi over die beginperiode. “Het werd een opleiding tot CNC-frezer. Dat is een knelpuntberoep waarin je een computergestuurde freesmachine instelt om materialen te bewerken. Maar het is veel meer dan alleen maar de computer instellen. Ik moet ook de materialen voorbereiden, controles uitvoeren en metingen doen.”

Stage en rijbewijs

Na zes maanden opleiding kon Shadi een stage beginnen. Op aanraden van zijn VDAB-instructeur behaalde hij in de tussentijd ook zijn rijbewijs. “Dat bood me meer mogelijkheden. En zeker als ik in ploegen werkte, moest ik voor mijn vervoer zorgen”, zegt Shadi. Na zijn stage kon de nieuwbakken frezer vrijwel meteen aan het werk.

Vlekkeloos

Shadi is gelukkig en meer dan tevreden over zijn job. “VDAB heeft veel voor mij gedaan.”, blikt hij terug, “Ik kon er een opleiding volgen, kreeg er meer dan goed advies en ze bezorgden me ook een stage, die me uiteindelijk aan een job hielp. Het verliep allemaal zo goed als vlekkeloos. Ik heb een mooie job en verdien een goed loon. Dat is het beste wat me kon overkomen.”