Heb jij technische vaardigheden? Dan is één van deze jobs zeker wat voor jou

Heb je techniek in de vingers en ben je op zoek naar een job? Dan vormt dit lijstje alvast een inspirerend aanknopingspunt op weg naar je droombaan.

1. Productie operator

Het klinkt nogal droog, maar een leven als productie operator kan professioneel best wel uitdagend zijn. Werk je graag met (complexe) machines en systemen, ben je nauwgezet en kan je gedurende vaste tijden geconcentreerd werken dan is een (professioneel) leven als productie operator zeker wat voor jou. VDAB biedt een aantal opleidingen om je (om) te scholen naar productie operator.

2. Calculator

Een jobtitel die weinig aan de verbeelding overlaat. Als calculator sta je in voor het beheer en de berekening van de productiekosten voor diverse projecten. Uiteraard vereist dat nauwgezetheid, doorzicht, stressbestendigheid, maar ook het talent om met veel dingen tegelijkertijd bezig te zijn en dat ook goed te doen. Op basis van offertes reken je het totale kostenplaatje uit en overlegt daarover met werf- en projectleiders en de eindklant. Een job met verantwoordelijkheid dus. In ruil krijg je een spannende baan met een veelzijdig takenpakket.

3. Ambulant technicus

Als ambulant technicus ben je vaak onderweg om herstellingen en installaties te doen van de producten die onder jouw verantwoordelijkheid vallen. Ligt een leven op de baan jou wel, hou je van contacten met mensen, ben je gebeten door techniek en hou je van technische uitdagingen die elke dag anders kunnen zijn? Dan zit je in deze job helemaal goed. Bovendien moet je ook klantgericht zijn en fungeren als een soort ambassadeur van het bedrijf waarvoor je aan de slag bent.

4. Technische duizendpoot in de bouw

Ben je technisch gezien goed in een diversiteit aan dingen, dan ben je in de bouwsector zeker van een job voor de rest van je dagen. De vraag naar mensen die er de handen uit de mouwen willen steken is groter dan ooit: metsers, schrijnwerkers, dakwerkers,…. Je werkterrein: afbraak, woning-, industrie- of renovatiebouw, maar ook ruw- en afwerkingsbouw. Aan jou de keuze.

5. IT-medewerker

Hou je van de digitale wereld van vandaag en morgen, ben je leergierig en bereid je meer dan eens (compleet) om te scholen? Dan zit je in de IT-wereld goed. Niet direct een IT-opleiding op zak? Geen zorgen, in de IT-wereld staan ze zodanig te springen voor nieuwe werkkrachten dat ze je maar al te graag klaarstomen voor je eerste job.

6. Elektricien

Jawel, de vraag naar elektrotechnische installateurs is groter dan ooit. Logisch, overal waar er (bij)gebouwd wordt, zijn elektrische installaties nodig. Om nog maar te zwijgen over de nieuwe wetgeving waarbij kopers van bestaande woningen die elektrotechnisch in orde dienen te zetten binnen de achttien maanden na aankoop. Jawel, opnieuw spek naar de bek van de elektrotechnisch installateur.

7. Technicus VA

Als technicus koeltechniek en klimatisatie alsook als onderhoudstechnicus verwarmingsinstallaties zal je de handen vol hebben met werk. Jawel, eveneens technische knelpuntberoepen op de VDAB-lijst editie 2018.

8. Pijpfitter

Als pijpfitter installeer en onderhoud je diverse soorten pijpen en pijpsystemen voor verwarming, koeling, stoom- en sproeisystemen,… Je bent bezig in een heel specifieke niche met een heel specifieke kennis en dat speelt qua werkzekerheid helemaal in jouw kaart.

Pascal Dewulf