Hardnekkige perceptie over technische beroepen

De voorbije jaren is er veel campagne gevoerd om technische beroepen te promoten, maar jammer genoeg werpt het tot nu toe te weinig vruchten af. Steeds minder jongeren voelen zich aangetrokken tot technische opleidingen. Vandaar ook dat veel technische functies hoog blijven scoren in de hitparade van de knelpuntberoepen. Dat betekent ook dat technische opleidingen voor jobzekerheid kunnen zorgen.

Cliché

Nog steeds leeft het beeld dat technische jobs beroepen zijn waarvoor je je handen vuil moet maken. Dat cliché klopt voor een deel, maar het houdt het gevaar in dat men alle technische jobs over dezelfde kam gaat scheren. Er zijn echter ook heel wat technische jobs waarvoor dat niet het geval is. Ondertussen is op de arbeidsmarkt nog altijd duidelijk sprake van een tekort aan technische profielen. Die blijven de Belgische knelpuntenberoepenlijst domineren. Dat ligt soms aan de kleine instroom van afgestudeerden, maar ook aan het feit dat kandidaten onvoldoende gespecialiseerd zijn. De technologische revolutie doet deze jobs – denk aan klassiek bandwerk – inhoudelijk evolueren: de verantwoordelijkheden breiden uit en een specialisatie of bijscholing is dan ook steeds vaker vereist.

Bouw, techniek en onderhoud en IT

In de bouw zijn het vooral de uitdagende werkomstandigheden – hoogtes, winterweer … – die afschrikken. Troeven zoals de gevarieerde werkomgeving en het feit dat je in de lente en zomer toch het voordeel hebt dat je niet binnen hoeft te zitten, worden eigenlijk te weinig benadrukt. We kunnen ons noch in onze privé-omgeving, noch in de economie in het algemeen geen leven meer voorstellen zonder elektrische toestellen en machines.

Om die apparaten te ontwikkelen en onderhouden, zijn technici en mecaniciens al even onmisbaar. Met een bachelor mechanica of elektromechanica kan je dan ook terecht in verschillende domeinen: als onderhoudstechnicus garandeer je een gestroomlijnde productie, als servicetechnicus ken je elk deeltje van de machine. Ook voor IT-specialisten zijn er nog duizenden jobs beschikbaar. Analisten, webontwikkelaars en grafische designers hebben eigenlijk hun job voor het kiezen. Door de digitale transformatie komen er op dit vlak ook permanent nieuwe jobs, zoals bijvoorbeeld ontwikkelaars van prototypes en “ethische hackers”.

Geert Degrande