Focus op techniek: Sam werkt bij SBE

Als burgerlijk ingenieur bouwkunde kwam Sam Bonte in 2015 bij SBE terecht. In dit familiale studiebureau voor bouwkunde en expertise stuurt hij als projectmanager teams aan. “Het is fijn om een helikopterzicht te hebben op de projecten en deze van A tot Z te kunnen opvolgen en managen”, zo vertelt hij.

Welk parcours heb je al doorlopen bij SBE?

“De eerste zes jaar was ik hier projectingenieur. Dat betekent dat ik me vooral bezighield met het maken van berekeningen. Een job vanachter de computer dus. De laatste drie jaar ben ik projectmanager en stuur ik een team aan. Momenteel ben ik verantwoordelijk voor drie projecten waar ik de verantwoordelijkheid heb voor een 20-tal medewerkers. Ik werk zowel vanachter de computer als occasioneel op de werf.”

Wat houdt je job als projectmanager concreet in?

“Enerzijds heb ik de eindverantwoordelijkheid over de stabiliteitsberekeningen en hou ik me bezig met de administratie zoals de planning en het budget. Anderzijds bestaat mijn rol uit het hoog houden van de motivatie van het team. Deze job past perfect bij mij. Ik ben een bezige bij die graag op de hoogte is van vele zaken. Als projectmanager heb ik een helikopterzicht op de projecten en kan ik deze opvolgen van A tot Z.”

Daarnaast ben je binnen SBE ook verantwoordelijk voor het fitprogramma. Leg eens uit.

“Sinds 2019 heeft het bedrijf het SBE-FIT-programma ingevoerd. Bedoeling is om zowel over het mentale als fysieke welzijn van de medewerkers te waken. Dat gaat van het organiseren van een yoga of padel tot verschillende toernooien of het voorzien van onze maandelijkse gezonde lunch. Ook bordspelletjes hebben hierin hun plaats. Dat is een laagdrempelige vorm van het hoofd leegmaken en connectie maken met de collega’s. We werden gevraagd om bordspelletjes uit te testen van Asmodee, zoals Dobble en Time’s Up. Elke middag zetten we enkele tafels in de tuin en konden medewerkers spelletjes uittesten. Dat had enorm veel succes. De campagne is afgelopen maar nog regelmatig worden de bordspelen bovengehaald. Het is leuk om te zien dat collega’s hier enthousiast mee omgaan. We spelen daarom ook samen bordspellen op de laatste vrijdagavond van elke maand, zo kunnen we de maand in ons hoofd goed afsluiten in een toffe en soms competitieve sfeer.”

Wat vind je zo bijzonder aan werken bij SBE?

“Dit is nog een familiebedrijf pur sang. De familiale sfeer is hier zeer belangrijk, ook al groeit het bedrijf zeer snel. Toen ik hier startte, waren we met een 70-tal werknemers, nu zijn dat er al meer dan 200. Ik vind het fijn om die groei te zien en hier zelf in mee te kunnen gaan. En die groei wordt ook voor elke werknemer individueel opgevolgd. Het management staat achter ieders carrièrepad.”

Op welk project ben je apetrots?

“Ik voel bij elk project wel die trots. Maar hoe groter het project, hoe trotser. Het leukste is dat ik bij projecten betrokken word van in de beginfase. Wanneer een project in uitvoering gaat en uiteindelijk gerealiseerd wordt, dan geeft me dit enorm veel voldoening. Momenteel werk ik mee aan de nieuwe tunnel op Linkeroever in Antwerpen. Op een project als dit leer je gigantisch snel bij op korte tijd, een ideale leerschool. Ik kijk al uit naar het moment dat de tunnel wordt opengesteld voor verkeer.”

Hoe zie je jezelf nog groeien binnen SBE?

“Ik wil sowieso graag nog groeien in het projectmanagerschap. Daarnaast zou het fantastisch zijn als we de titel Sportbedrijf van het Jaar zouden kunnen binnenrijven. Ik heb het gevoel dat we echt een goed voorbeeld zijn voor vele andere bedrijven. Ik blijf me dus met hart en ziel inzetten voor SBE-FIT, een project dat volledig in lijn is met mijn eigen levensfilosofie.”

Mieke Vercruijsse