Focus op Techniek: “Heerlijk om met een natuurlijk product te werken”

Kenny Samyn zit goed bij JORI, producent van hoogwaardige zitmeubelen. Als ploegchef van de houtzagerij is hij een belangrijke schakel in het productieproces. “Ik ben graag technisch bezig. Dat ik hier met een natuurlijk materiaal kan werken, vind ik zeer tof”, vertelt hij.

Kenny Samyn studeerde wetenschappen in het secundair onderwijs en zette daarna onmiddellijk zijn eerste stappen op de arbeidsmarkt. 15 jaar was hij aan de slag in de metaalverwerking. “Daar deed ik enorm veel technische kennis op en ik merkte al snel dat ik dit zeer boeiend vond”, legt hij uit. Hij groeide door tot teamleider. Exact een jaar geleden maakte hij de overstap naar de meubelsector.

Interne opleidingen

“Het bedrijf JORI ligt letterlijk op 2 minuten fietsen van bij mij thuis. Dagelijks passeerde ik daar. Op een dag zag ik een bord waarop stond dat ze nog op zoek waren naar werknemers. Ik was nieuwsgierig en zocht op wat ze deden. JORI vervaardigt designmeubelen. Het werken met natuurlijke materialen zoals hout en leder sprak me wel aan. Ik waagde mijn kans en solliciteerde. Toen ik uitgenodigd werd voor een gesprek kreeg ik ook een rondleiding in het bedrijf. En ik moet toegeven dat ik onmiddellijk verkocht was. De geur van natuurlijke materialen liet me niet onberoerd en ik besliste de overstap te maken naar JORI.”

Kenny werd onmiddellijk ingezet in de schrijnwerkerij. Een grote uitdaging voor hem. “Ik kende niet veel van schrijnwerkerij, maar leerde op korte tijd veel bij, onder andere door collega’s en interne opleidingen. Ik werd zeer goed begeleid, zowel in de schrijnwerkerij als door het management”, duidt hij.

Gelukkige werknemers

Door zijn ervaring als teamleider, kreeg hij ook bij JORI een leidinggevende taak. Als ploegchef houtzagerij heeft hij de leiding over 14 medewerkers. “Voor mij is het essentieel om alle taken op de werkvloer te kennen. Je moet weten waar de mensen op de werkvloer mee bezig zijn en welke problemen ze kunnen ervaren. Daarom heb ik alle verschillende taken al eens opgenomen”, gaat hij verder.

Over welke eigenschappen hij beschikt als leidinggevende? “Mijn grootste sterkte is dat ik mensen goed aanvoel in hun job. Dat is ook belangrijk, want als je mensen empathisch benadert, zullen ze ook productiever zijn én veiliger werken. En ze zullen zich gelukkiger voelen.”

Werken als team

Kenny haalt veel voldoening uit zijn job. “Het is fijn om te zien hoe het team evolueert en om een product te creëren als team, ondanks de tegenslagen die je onderweg kunt tegenkomen. We zien het proces van grondmateriaal tot afgewerkt product en dat is interessant. Bovendien werk ik mee aan en duurzaam product. Het is een uitdaging om mee te mogen zoeken naar duurzame oplossingen voor het product.”

Als werknemer omschrijft Kenny zichzelf als een creatieve duizendpoot: “Ik heb een zeer gevarieerde job waarbij creatief denken en mensen begeleiden voorop staan. Soms is het zeer druk, maar ik ben vrij stressbestendig, dus dat lukt wel”, lacht hij.

Werken in de achtertuin

Dicht bij huis werken vindt Kenny goud waard: “ik werk op 2 minuten fietsen van huis en dat is belangrijk voor mij. Het zorgt voor een mooi evenwicht tussen privé en werk. En als ik dan eens langer moet werken, dan is dit niet zo erg”, besluit hij

Mieke Vercruijsse