Dankzij deze technici loopt jouw dag iedere keer weer op wieltjes

’s Morgens goedgemutst het bed uit, verwarming op 21°, de koffie die automatisch doorloopt in de koffiezet, de auto in richting werk, zetelverwarming op maximumstand: een mens staat er vaak niet bij stil hoeveel technologie er is om je het leven dagelijks aangenaam te maken. De volgende technici doen op dat vlak alvast hun duit in het zakje.

Elektrotechnicus

Beeld je een wereld in zonder elektriciteit. Geen koelkast, bye bye flatscreen, de vaat mag je weer met de hand doen (wel met koud water want de verwarming doet het ook niet zonder elektriciteit). Een kopje koffie is er, althans met de koffiezet, ook al niet meer bij en ga zo maar verder. Je snapt het plaatje: zonder elektrotechnici worden we meteen weer naar het stenen tijdperk gekatapulteerd.

Autobouwer/-mecanicien

Koning Auto ligt de laatste tijd zwaar onder vuur vanwege uitstootnormen, maar toch is het leven zonder wagen haast ondenkbaar. Pendelen richting Brussel of Antwerpen of centrumsteden als Leuven, Hasselt, Mechelen: met de fiets of het openbaar vervoer is het niet altijd evident. In het weekend even een tafeltje halen bij de meubelzaak? Die past ook al niet op de fiets en de bus mag je er ook al niet mee op. Gelijk moeten ook de technici die alle openbare vervoermiddelen ontwerpen en iedere dag opnieuw feilloos laten verlopen op een piëdestal worden geplaatst.

Wegenwerker

Dit zijn zonder meer de superhelden onder de technici. Kan je je ons landje voorstellen zonder een goed uitgebouwd wegenstelsel Ver zou je niet raken: niet voor je werk, niet voor een weekendje uit, zelfs niet tot bij de stad voor een dagje shopping.

Waterzuiveringstechnicus en -expert

Een leven zonder leidingwater? Ondenkbaar. De hele equipe technici die ervoor zorgt dat er dagelijks telkens weer netjes, schoon water uit de kraan komt bij je thuis, verdienen dan ook een applausje. Het is een complex geheel van waterzuiveringsinstallaties, leidingen, … die elke dag worden in de gaten gehouden en onderhouden.

ICT-specialist

Je computer aanzetten, verbinding maken met het internet, mails versturen, chatten met een collega, online een project beheren: het zijn dingen die een evidentie lijken, maar dat helemaal niet zijn. Het is een complex geheel van elementen waarvoor iedere dag weer duizenden techniekers en ontwerpers in de weer zijn. De moderne wereld met zijn digitale hocus pocus komt niet zomaar uit de lucht vallen. Daar zijn veel technici voor nodig.

Klimatisatie-expert

Opwarmen in de winter, afkoelen in de zomer, een fris drankje uit de koelkast of een ijsje uit de diepvriezer: klimatisatie-experts leiden het allemaal in goede banen waarvoor onze dank.

Pascal Dewulf