Cijfers voorjaar

Techniek in cijfers.

20

S.T.E.M – studierichtingen zijn de ideale toegang naar de technische beroepen waar onze arbeidsmarkt nood aan heeft. De studie schoolverlaters van VDAB toont aan dat mensen die in een wetenschappelijke, technologische of wiskundige richting afstuderen, sneller kans maken op een job. 20% van de afgestudeerde professionele bachelors volgde een STEM-opleiding. Die richtingen spreken opvallend meer mannen dan vrouwen aan.

28

Een opleiding voertuigtechniek bij VDAB bestaat uit 28 verschillende modules. Vroeger volgde een werkzoekende die allemaal in een opleidingscentrum. Tegenwoordig worden theoretische modules via het internet aangeboden. Je komt die dan in de praktijk inoefenen in het opleidingscentrum. Opleidingen worden zo, met een mooi evenwicht tussen digitaal leren en les volgen, steeds meer op maat van de cursist gemaakt.

21 455

In het afgelopen jaar ontving VDAB 21 455 vacatures voor industriële beroepen en ambachten. 15% van de aanvragen staan open voor leidinggevenden. De overgrote meerderheid van de bedrijven stelt vacatures open voor mensen met een technische achtergrond. In meer dan 7 op de 10 vacatures geeft de werkgever voorkeur aan iemand met een minimale ervaring. Verschillende formules van werkplekleren bieden werkzoekenden de kans om via een training-on-the-job een eerste werkervaring op te doen. Meer info op ervaringwerkt.be