5 uitstekende jobs in techniek en productie

Weet je van aanpakken en hou je van techniek? Dan moet je deze vijf jobs zeker overwegen.

1. Installateur hernieuwbare energie

Dankzij de Vlaamse regering zit jij in deze job gebeiteld voor heel wat jaartjes. Er moeten immers klimaatnormen worden nagestreefd en dat vertaalt zich naar de installatie van heel wat nieuwe zonnepanelen, warmtepompen, windmolens en dies meer. Hou je van fysieke arbeid, techniek en ben je graag op de baan? Zoek dan niet verder.

2. Onderhoudsmecanicien

Zonder meer een beroep met een vast plekje in de top 10 van knelpuntberoepen. Kies je voor werkzekerheid, maar wil je werkgewijs toch alle kanten uit kunnen? Dan is dit je job. Je kan terecht in garages, op bouwwerven, …. Bijkomend voordeel: je kan al starten als onderhoudsmecanicien met een diploma secundair onderwijs.

3. Ingenieur

Het Zwitserse zakmes van het bedrijfsleven. De tekorten zijn zo groot dat bedrijven zelfs ingenieurs aanwerven van ver buiten de landsgrenzen. Of je nu industrieel-, burgerlijk- of bio-ingenieur bent, het maakt niet uit. Werk heb je met bakken. De onbeperkte keuzevrijheid van mogelijke jobs als ingenieur krijg je er geheel gratis bij.

4. Technisch-commercieel medewerker

Hou je van techniek, maar wil je toch ook graag wat afwisseling dan is de job van technisch-commercieel medewerker zeker iets voor jou. Je bent bezig met techniek, maar maakt ook de brug naar het commerciële gebeuren of omgekeerd. Van alles wat dus. Wil je het beste van beide werelden? Dan zit je met deze job dus helemaal goed. OK, ook hier moeten we weer even toevoegen dat het om een knelpuntberoep gaat.

5. Automation engineer

Heb je als technieker een specialisatie in automatisatie, dan kies je voor een baan waar heel veel toekomstmuziek in zit. Digitalisering is immers een hot item in alle geledingen van de maatschappij, op de arbeidsmarkt en in bedrijven.

Pascal Dewulf