5 technische jobs met maatschappelijke meerwaarde

Een boeiende job in techniek? Wat als we nog daar nog eens maatschappelijke meerwaarde bovenop doen? Je job doen als technicus en tegelijkertijd de wereld een betere plek maken. Daar ga je toch voor?

1. Technicus ICT-infrastructuur

De wereld is gedigitaliseerd. Dat betekent ook dat er iedere dag opnieuw serversystemen, software, datacenters, telecommunicatiemasten en dies meer worden geïnstalleerd en onderhouden. Het moet dan ook niet gezegd dat jouw job als ICT-technicus veel meer is dan gewoon techniek. Door jouw job bouw je actief mee aan de wereld van (over)morgen. Spannend, toch?

2. Facility Manager

Gebouwen, klimaatcontrole, telecommunicatie, … zijn als Facility Manager jouw verantwoordelijkheid. Iedere dag sta jij in voor de gebouweninfrastructuur onder jouw hoede en alles wat daarbij hoort. Je job is technisch aan de basis maar beheersmatig in de praktijk. Zo waak jij over raamovereenkomsten met aannemers, laat je offertes opmaken voor nieuwe- of bestaande projecten en stuur jij de day-to-day aan. Dit is dan ook een job waarvoor je stressbestendig moet zijn en over een brede technische kennis dient te beschikken. Tegelijkertijd zorg jij er echter voor dat mensen vlot en productief kunnen leven en werken.

3. Medisch technicus

Als medisch technicus ben je doorgaans aan de slag in een ziekenhuis. Daar verricht je installaties en onderhoud van state-of-the-art medische apparatuur. Bovendien sta je in voor het oplossen van complexe storingen en repareer je defecte medische apparatuur. Ook nieuwe medische apparatuur installeren en configureren behoort tot jouw takenpakket. Daarnaast geef je mogelijk ook opleidingen over nieuw geïnstalleerde systemen. Een hele waaier aan taken dus. Jouw maatschappelijke plus: jij vormt iedere dag opnieuw het kloppend hart van de zorgsector.

4. Technicus netbeheerder

Elke morgen stroomt er water uit de kraan, knip je de lamp aan of zet je de verwarming wat hoger. Die dingen komen echter niet zomaar aanwaaien. Achter die vanzelfsprekende spullen zit een gigantische infrastructuur die moet geïnstalleerd, onderhouden en vernieuwd. Het aanbod technische jobs bij de verschillende netwerkbeheerders is dan ook bijzonder uitgebreid. Kabeltelevisie, openbare verlichting, elektromonteur middenspanning, aanleg gas- en waterleiding, rioleringssystemen, …. Kan je je een wereld zonder inbeelden?

5. Mechanicus openbaar vervoer

Aan het werk bij De Lijn of de NMBS? Dan weet je dat er heel wat van jou afhangt. Vaak ben je ’s nachts aan de slag om al het rollend materieel in perfecte staat te houden. Olie- of bandenwissel bij een lijnbus, nieuwe biels plaatsen op de sporen, een versleten treinonderstel vervangen: je job is even uitdagend als afwisselend. Bovendien vorm je een hecht team met je collega’s want er hangt veel van jullie af. Stel je voor dat een spitstrein ’s morgens niet kan uitrijden omdat jij met je team het werk niet hebt klaargekregen? Een job die dus ook heel wat stressbestendigheid, klokvastheid en doorzettingsvermogen vereist. Samen met je collega’s zorg jij ervoor dat het openbaar vervoer op wieltjes loopt en mensen zich iedere dag weer vlot kunnen verplaatsen.

Pascal Dewulf