5 supertips voor een succesvolle carrière in techniek

Je staat te springen voor een job in techniek? Helemaal goed. Dan zijn dit alvast onze 5 supertips.

De klant voorop

Als technieker ben je in de eerste plaats met je job bezig, toch? Weet echter dat de reden van jouw job in de eerste plaats… de klant is. Luister dan ook naar de wensen en behoeftes van die klant. Alleen zo kan je echt excelleren in je job. Bundel met andere woorden de kennis van je job met een oplossingsgerichte mindset. Kortom, zorg dat je in een handomdraai de problemen van je klanten kan vertalen naar goede (technische) oplossingen.

Durf tegendraads te zijn

Het is niet omdat iets vaktechnisch altijd op dezelfde manier gebeurt, dat het daarom niet anders en beter kan. Oké, het wiel moet je niet opnieuw uitvinden (misschien wel). Tracht daarom met een kritisch oog naar je werk te kijken. Misschien vind je wel nieuwe manieren om efficiënter en productiever voor de dag te komen.

Communiceer

Techniek is ook praten. Overleggen met je collega’s en klanten over hoe jullie samen dingen kunnen oplossen. Ga je in overleg met collega’s? Dan mag je al eens wat vakjargon gebruiken. Aan de praat met klanten? Laat dan liefst alle (of toch zoveel mogelijk) vaktechnische termen achterwege. Pas jouw vorm van communicatie met andere woorden aan aan de persoon die je voor je hebt. Bottom line: communicatie is enkel constructief wanneer die communicatie ook betekenisvol is voor je gesprekspartner.

Levenslang leren

Het is al vaak gezegd, maar bijblijven is cruciaal voor een succesvolle carrière in techniek. Leer dan ook van je collega’s, school jezelf regelmatig bij en ga op zoek naar nieuwe technieken die je kan toepassen. Alleen zo kan je je technische meerwaarde blijvend consolideren.

Wees veranderingsgezind

Een beetje traditie, dat mag. Hou echter niet halsstarrig vast aan technische clichés die over de generaties heen werden doorgegeven. Wees ook niet bevreesd om in die optiek fouten te maken. Denk eraan: je boekt enkel vooruitgang wanneer elke fout een nieuwe fout is. Laat dat laatste alvast even binnenkomen.

Pascal Dewulf