Daarom haal je je deadline niet

Waarom je je laatste deadline niet haalde? Wel, omdat je het grote Regiotalent-Deadline-Stappenplan niet overlopen hebt. Te laat beginnen, niet alle informatie hebben, geen reservetijd inbouwen,… Het zijn allemaal zaken die eenvoudig vermeden kunnen worden. Nooit meer een deadline missen? Dat doe je zo!

Plan

Je maakt geen planning op. De eerste stap om je deadline te halen? Je project opdelen in deeltaken en kijken in welke volgorde je deze moet afwerken. Schat voor elke taak in hoelang je nodig hebt en zet alles in een document. Zo heb je meteen een stok achter de deur en een lijstje om af te vinken.

Werkdruk

Je onderschat de tijd en energie die je in bepaalde deeltaken moet steken. Eén keer je meer tijd moet pompen in het afwerken van een taak begint je hele planning uit te lopen. Voorzie wat reservetijd tussen elke deeltaak om eventuele vertragingen op te vangen.

Reserve

Je verdoet je reservetijd met doelloos surfen. Trap niet in de val en begin al aan de volgende taak. Je weet nooit of je daar achterstand oploopt doordat je op de Excelsheet van een collega moet wachten of klantgegevens achterwege blijven.

Verre toekomst

De deadline is nog te ver weg. Doordat je het project pas over drie maanden moet voorstellen, leef je in de veronderstelling dat je nog zeeën van tijd hebt. Terwijl de periode tussen kerst en nieuw een weekje werktijd opsoupeert, net als je vakantie naar Frankrijk dit najaar. Blijf de hete adem van je deadline voelen in je nek.

Een goed begin…

Je begint met de verkeerde taken. Begin altijd met de moeilijkste, meest dringende en grootste opdrachten. De kleinere, makkelijke taken kan je nog even laten liggen. Eenmaal de grootste hordes achter je liggen, werk je de rest in een wip af.

De wet van Parkinson

Work expands to fill the time available for its completion

Je laat je in de luren leggen door Parkinson. Als je een uur hebt voor een taak die maar 40 minuten in beslag neemt, zal je effectief een uur bezig zijn met je taak. Plan dus alles in in real-time en probeer een correcte inschatting te maken van de duur van elke taak.

En nu, hup, aan het werk. Die volgende deadline ligt te wachten en je hebt geen excuses meer!

Eveline Janssens