8 goede (werk)voornemens voor het klimaat

Je persoonlijke goede voornemens liggen al lang vast, maar heb je ook al gedacht aan goede voornemens voor jullie bedrijf? Regiotalent doet enkele voorstellen die lief zijn voor het milieu. Kiezen voor groene leveranciers, een Green Team aanstellen of opteren voor tweedehandskantoormateriaal? Lees het hier!

Ban plastic

Plastic voor eenmalig gebruik moet de wereld uit. Ban plastic op je werk. Kies voor duurzamere oplossingen om producten te verpakken, zoals gerecycleerde verpakkingen, of laat klanten zelf een recipiënt meebrengen als ze een bestelling ophalen. Ook binnenskamers gaan de rietjes en plastic koffiebekers de deur uit. Schenk bij het eerstvolgende personeelsfeest herbruikbare bekers, drinkbussen of hippe lunchboxen.

Koffiepauze?

Hoe en wat we eten en drinken heeft een enorme impact op het klimaat. Tijd om de eet- en drinkgewoontes op het werk onder de loep te nemen. Kan de wekelijkse fruitschaal bij de plaatselijke boer besteld worden met enkel seizoensfruit? Kan de cafetaria wekelijks en veggiedag of zelfs een vegan dagje inplannen? Kunnen de wegwerpfilters, -cups of -pads voor koffie vervangen worden door een herbruikbaar alternatief dat je zelf vult met gemalen koffie? Allemaal het bekijken waard.

Groene leveranciers

Zoek leveranciers die een groene bedrijfscultuur hebben of groene alternatieven aanbieden. Groene stroom bijvoorbeeld, of een webhostingbedrijf dat zijn afdruk compenseert door bomen te planten. Kies voor ecologisch(er)e schoonmaakproducten. Ga op onderzoek uit en bekijk kritisch wat jullie leveranciers doen om hun impact op het klimaat te beperken.

Digitaliseer

Ban de printer van de werkvloer. Je doet er de bomen een plezier mee en verbruikt minder energie. Digitaliseer je kantoor en maak gebruik van de cloud. Ook je klanten zullen begrijpen dat je facturen digitaal doorstuurt als je uitlegt dat jullie je inzetten voor het klimaat. Moet er toch iets afgedrukt worden? Kies dan voor papier met het PCW-merk (Post Consumer Waste), dat gemaakt is van huishoudelijk afvalpapier.

Recycleer

Uiteraard sorteren jullie afval. Maar wat met oude elektronica? Breng deze naar het containerpark of doneer bruikbare apparatuur aan scholen of goede doelen. Ook je kantoormateriaal kan milieuvriendelijker. Vervang kapotte bureaustoelen niet door het nieuwste uit de kantoorcatalogus, die van nieuw materiaal vervaardigd en getransporteerd moeten worden, maar kijk eens in de kringwinkel of bij een lokale ontwerper. Misschien vind je een bedrijf in de buurt dat kantoormeubelen maakt van gerecycleerde materialen.

Groen? Doen!

Planten zijn goed tegen stress, creëren een fijne atmosfeer en ze zijn lief voor het milieu. Ze zuiveren de lucht en zijn een uitstekende werkkracht tegen vervuiling. Hoe meer planten, hoe meer vreugd!

Green Team

Zet een Green Team op, dat elke maand een eco-challenge in elkaar bokst. Een maand lang veggie eten op het werk, collega’s massaal laten carpoolen, een recyclage workshop opzetten,…

En de laatste…

Doet het licht uit. En zet alle computers uit. En de verwarming af. Bespaar op energie. Doe mee aan Dikketruiendag en kijk of de thermostaat sowieso niet één graadje lager kan, dat scheelt al heel wat.

Eveline Janssens