Zo overleef je het kerstfeestje

Niet alleen in familiale kring wordt er binnenkort kerst gevierd, ook op de werkvloer kan de aanwezigheid van de kerstboom gepaard gaan met een feestje. Heb jij er zin in of bezorgt het je stress? Met deze tips geniet je er met volle teugen van.

De dresscode

Zorg dat je niet te veel opvalt als er geen dresscode afgesproken werd. Kleed je netjes en het mag wel iets feestelijker dan op een standaard werkdag. Maar overdrijf niet met blingbling zodat je niet verwisseld wordt met de kerstboom. Zijn jullie een klein, hecht team, dan kunnen jullie misschien vooraf een outfit afspreken. Draag bijvoorbeeld allemaal een ‘foute kersttrui’ op het feest. Of zorg voor feestelijke kerstaccessoires zoals gekke brillen. Selfiepret ten top!

Smalltalk

Beperk je die avond niet tot het groepje collega’s met wie je dagelijks werkt, maar meng je ook eens onder een ander groepje. Praat ook niet de hele tijd over het werk, maar doe ook aan smalltalk. Ben je hier niet zo goed in, bereid dan wat onderwerpen voor in je hoofd. Begin over je familie, toekomstige reisplannen of goede voornemens voor het nieuwe jaar. Zit zeker niet de hele tijd op je smartphone, want daarmee toon je geen interesse. Pas wel op met té persoonlijke babbels, zeker met je baas.

Geen discussies

Het kerstfeestje is niet de plaats en het moment om discussies aan te gaan met collega’s. Is er een collega met wie je echt niet opschiet en die je het liefst van al eens op zijn of haar plaats zet, vermijd hem of haar dan tijdens het feest. Verhitte discussies met alle collega’s en je baas erbij zijn not done.

Smossen niet toegelaten

Is het kerstfeestje een walkingdinner of een receptie met hapjes? Dan kun je al eens je mooie outfit besmeuren als je niet oplet. Zorg daarom dat je dicht bij een cocktailtafel staat. Daar kun je rustig je glas op neerzetten als je een hapje wil eten.

Drink je niet lazarus

Pas op met alcohol. Enkele glaasje drinken kan uiteraard wel. Het zorgt misschien zelfs voor een lossere sfeer. Behoed je echter voor een te beschonken toestand, zodat je je de volgende dag zonder schaamrood op de wangen op kantoor kunt vertonen.

Mieke Vercruijsse