Waarom je er beter niet te goed uitziet op het werk
26/05/2021
Heb je de looks van Jake Gyllenhaal of Megan Fox? Dan zou dat wel eens in je nadeel kunnen uitdraaien. Niet altijd. Wij vertellen je graag hoe dat komt.
Knap zijn heeft (soms) voordelen
We gaan jou gelijk uit je droom halen: zie je er lekker uit, dan heb je zeker niet altijd een streepje voor. Soms wel. Tijdens het sollicitatieproces bijvoorbeeld. Dat blijkt alvast uit diverse onderzoeken. Zo zouden knappe vrouwen tot acht keer vaker worden uitgenodigd en mannen tot vijf keer. Daar sta je dan wanneer je niet onmiddellijk de looks hebt van een Hollywood ster. Maar niet getreurd. Eens op de werkplek kunnen de kansen op bepaalde vlakken ook keren.
Ander paar mouwen
Op de werkplek worden mensen die minder knap zijn immers vaker au sérieux genomen. Daar stopt het voordeel echter meestal. Dat blijkt alvast uit onderzoek van de Nederlandse site acties.nl in samenwerking met Panelwizard. Uit de enquête, die meer dan duizend Nederlanders in loondienst bevroeg, blijkt dat ruim 60% van de Nederlandse werknemers nieuwe collega’s op hun uiterlijk beoordeelt. Beoordelen is één zaak. Wanneer het vervolgens moeilijk wordt om nog productief samen te werken met die knappe collega, dan is er pas echt een probleem. Vooral jongeren lijken het hier volgens datzelfde onderzoek moeilijk mee te hebben. Meer dan de helft van de ondervraagde twintigers. Dat is niet mis.
De harde waarheid
Het gaat zelfs nog verder. Ben je knap, dan is de kans groter dat een collega werk van je overneemt. Een op de vijf van de ondervraagden bevestigt dat. Opvallend is ook dat vooral hoogopgeleide vrouwen daar het meest toe geneigd zijn. Het gaat echter niet enkel om good looks. Ook kleding speelt een erg belangrijke rol. Uit het onderzoek blijkt immers ook dat heel wat van de ondervraagden niet echt te spreken zijn over de kledingkeuze van hun collega’s. Maar liefst 45% lijkt zich te storen aan kledingkeuze. Als wezenlijk onderdeel van het knappe totaalpakketje kan je er dus maar beter goed gekleed bij lopen. Niet eerlijk, maar wel de harde waarheid.
Pascal Dewulf