Steeds meer vrijwilligerswerk tijdens de werkuren

Steeds vaker zetten bedrijven hun werknemers aan om tijdens de werkuren hun handen uit de mouwen te steken als vrijwilliger. Deze trend is sinds corona nog gestegen. Het is veel meer dan het aanmeten van een positief imago. Zo versterkt vrijwilligerswerk de band tussen de werknemers en hun bedrijf. Bovendien speelt het voor organisaties een belangrijke rol in het behouden en blijven motiveren van hun huidige werknemers én het aantrekken van toekomstige collega’s.

Employer sponsored volunteering kwam overgewaaid uit de Verenigde Staten en raakt hier stilaan ingeburgerd. Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven: “Steeds vaker zetten bedrijven hun werknemers aan om tijdens de werkuren hun handen uit de mouwen te steken als vrijwilliger. Dat kadert binnen hun maatschappelijk verantwoord ondernemenstrategie, maar gaat veel verder dan dat. In de keuze van de goede doelen willen bedrijven laten zien waar ze voor staan en welke waarden en normen ze belangrijk vinden. Deze waarden willen ze niet alleen op de werkvloer uitdragen, maar ook via vrijwilligerswerk. Werknemers de keuze laten welke goede doelen ze willen steunen, versterkt de band tussen de werknemers en hun bedrijf. Bovendien speelt het voor organisaties een belangrijke rol in het behouden en blijven motiveren van hun huidige werknemers én het aantrekken van toekomstige collega’s.”

Werken in vaccinatiecentrum

Protime, een bedrijf dat softwareoplossingen voor tijdregistratie aanbiedt, is een van de bedrijven die hun werknemers aanzetten om vrijwilligerswerk te doen. Elke werknemer krijgt één dag per jaar om aan vrijwilligerswerk te doen, zonder dat ze daar vakantie voor moeten nemen. Jordi Bruynseels, Hardware Analyst bij Protime, ging helpen bij het vaccinatiecentrum in Beveren. “Wat mij vooral is bijgebleven? Dat iederéén de handen uit de mouwen stak: gepensioneerden, jonge mama’s, kwetsbare gezinnen… De hele samenleving op één plek. Het was de eerste keer dat ik vrijwilligerswerk deed, maar zeker niet de laatste. Het is een fijne gedachte dat ik niet alleen binnen Protime het verschil kan maken, maar ook daarbuiten”, vertelt hij.

Zes voordelen

Ook bij Partena Professional zien ze heel wat voordelen voor bedrijven die hun werknemers vrijwilligerswerk laten doen.

1. Werknemers van bedrijven die vrijwilligerswerk ondersteunen, vertellen hier graag honderduit over aan vrienden en familie en delen hun vrijwilligerswerk uitgebreid op sociale media. Dat zorgt voor een positief bedrijfsimago bij onder andere potentiële kandidaat-werknemers.

2. Door werknemers goede doelen te laten leiden op de werkvloer, de handen uit de mouwen te laten steken met vrijwilligerswerk en hen zelf te laten kiezen waar en wanneer ze een helpende hand uitsteken, neemt hun gevoel van empowerment sterk toe.

3. Zich samen inspannen voor een gemeenschappelijk goed doel verbetert de teamspirit. Die teamspirit zet zich verder op de werkvloer door een grotere betrokkenheid en trots binnen teams.

4. Vrijwilligersprojecten kunnen medewerkers prikkelen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Dat zal hen het vertrouwen en de interesse bieden om ook op de werkvloer nieuwe vaardigheden aan te leren.

5. Een vrijwilligersdag met het team kan een ideale omgeving zijn om te ontdekken wie een natuurlijke aanleg heeft voor leiderschap en naar een managementprogramma geleid kan worden.

6. Bedrijven met vrijwilligersprogramma’s melden minder afwezigheden door ziekte. Hun personeel is immers tevredener en gemotiveerder.

Mieke Vercruijsse