Gezelschapsspel spelen zorgt voor extra connectie tussen collega’s

Een gezelschapsspel spelen met collega’s tijdens de lunchpauze. Lijkt je dat iets?  

Hoewel het zorgt voor meer connectie, interactie en sfeer op de werkvloer, is slechts een op drie werknemers hiervoor te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van Asmodee België, verdeler en ontwikkelaar van gezelschapsspelen.

Ruim een kwart van de Belgen speelt wel eens een gezelschapsspel met zijn of haar collega’s. Hoe jonger, hoe meer er een spel gespeeld wordt op het werk. Zo haalt meer dan de helft van de min 35-jarigen wel eens een spel boven tijdens de lunchpauze, tegenover een kwart bij de 35- tot 54-jarigen en 10% bij de 55-plussers.

Werkdag breken

1 op 3 Belgen (36%) zou het leuk vinden om tijdens de (lunch)pauze een gezelschapsspel te spelen met de collega’s. Voor hen is het dé ideale ontspanning en helpt het om elkaar beter te leren kennen los van het werk en wordt er vermeden dat ze over het werk (moeten) praten. “Tijdens het spelen van een gezelschapsspel denk je even aan niets anders, ook niet aan het werk”, legt Bert De Smet, directeur van Asmodee België, uit. “Het is een ideale manier om de werkdag te breken. Weg stress, welkom ontspanning! Zelfs als je maar een kwartiertje tijd hebt, zorgt een spel meteen voor een lach en een instant portie happiness. Nadien is je hoofd weer helemaal fris en leeg, klaar om er opnieuw in te vliegen.”

Laagdrempelig

Volgens Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, is het een goed idee als werkgevers ontspannende activiteiten voor de werknemers aanbieden. Zeker nu we meer hybride werken en elkaar minder vaak treffen op kantoor: “Gezelschapsspelen zijn een laagdrempelige manier om elkaar beter te leren kennen. Door samen te spelen, creëer je een band met je collega’s. Wie samen plezier maakt, werkt doorgaans ook beter samen, wat alleen maar positieve effecten heeft op de energie, het teamgevoel en de productiviteit.”

Liefst met vrienden

Collega’s blijken echter niet de favoriete tegenspelers. Op de vraag met wie werknemers liever géén gezelschapsspel spelen, worden collega’s met stip op de eerste plaats gezet (31%), gevolgd door buren (29%) en op de derde plaats schoonouders (16%). Belgen spelen het liefst gezelschapsspelletjes met vrienden (47%), hun kinderen (46%) en partner (45%).

Mieke Vercruijsse