7 toptips om van die start in je nieuwe job een absoluut succes te maken

Aan de slag in een nieuwe job? Gefeliciteerd. Met deze 7 tips zorg je er alvast voor dat die kersverse baan een overdonderend succes wordt.

1. an hetzelfde laken een (professioneel) pak

Mogelijk heb je een bepaalde professionele aanpak die eerder al succesvol bleek. Diezelfde modus hanteren in je nieuwe job is echter geen garantie op nieuw succes. Elke job vereist immers een unieke aanpak in functie van de jobvereisten. Kortom, doen wat je voordien deed, leidt niet noodzakelijk tot nieuwe successen.

2. Gaan met die banaan

Je bent gloednieuw en je wil scoren richting je baas en je collega’s. Snel scoren. Zo loop je echter het risico om ten prooi te vallen aan het zogenaamde ‘actief-imperatief’. Dat wil zeggen dat je per se iets wil doen om zichtbaar te worden binnen de organisatie. De vraag is op welke manier je dan gaat opvallen. Vaak is dat positief. Door echter te gehaast een professioneel momentum te creëren, kan je mogelijk ook wel eens een uitschuiver maken. Be careful what you wish for.

3. Droom niet (te veel)

In een nieuwe job zie je dingen al eens grootser dan ze werkelijk zijn. Daar is niets mis mee. Een nieuwe baan geeft immers veel goesting en enthousiasme. Let echter op dat je met je grootse plannen niet te dicht bij de zon gaat vliegen en transformeert tot een moderne Ikaros. Moraal van het verhaal: dromen zijn geen strategie om uit te blinken in je job.

4. Temperonrealistische verwachtingen

Je nieuwe job lijkt op de pot met goud aan het eind van de regenboog. Ga echter niet te snel op wolkjes lopen. Elke job heeft voor- en nadelen. In elke baan zijn er met andere woorden positieve en minder positieve dingen. Wanneer je dat ten gronde beseft, zou die nieuwe job wel eens echt je droomjob kunnen worden.

5. Mirakeloplossingen bestaan niet

Voor elk probleem dat zich aandient, heb jij een antwoord. Niet zomaar een antwoord. Neen, jij hebt hét antwoord. Niet zomaar een oplossing. Neen, jij hebt dé oplossing. Laat gaan dat waanidee. Mirakeloplossingen lijken immers eerder op een egotrip dan op een degelijke uitkomst. Daar schiet niemand wat mee op.

6. Wees geen boss pleaser

Je bent steevast in de buurt van je nieuwe baas zodat die al jouw professionele kunstjes kan bewonderen. Daar wil je immers mee scoren. Troost je: je bent echt niet de eerste en zeker ook niet de laatste die dat wil doen. Wanneer je daarbij echter je collega’s vergeet, riskeer je om op de duur geïsoleerd te raken. En, je weet wat men zegt: “Alleen ga je sneller, samen kom je verder.”

7. Focus niet uitsluitend op je job

Wanneer je al een tijdje meedraait in het bedrijfsleven, dan moet je weten dat je job meer is dan je werk. Er zijn je collega’s, de bedrijfscultuur, de manier waarop jij je in de organisatie profileert … Het een kan helaas niet zonder het ander. Heb je daarom enkel oog voor je job dan loop je al snel met je neus tegen de muur.

Pascal Dewulf

Bron: mtsprout.nl