6 tips om mentaal overeind te blijven in een nieuwe baan

Een nieuwe baan (en baas) kan best wel uitdagend zijn. Met deze zes tips kan je alvast meer evenwicht brengen in het stressniveau van je nieuwe job.

Rome werd niet in één dag gebouwd

Met je job is dat net zo. Het leerproces van een nieuwe baan is er vaak eentje met vallen en opstaan. Zelfs al ben je ervaren. Via voortschrijdend inzicht ga je druppelsgewijs op kruissnelheid komen. Probeer op dat vlak dan ook niet nodeloos dingen te forceren. Tuurlijk wil je scoren, maar verdiep je eerst in je job en de organisatie.

Bewaak je grenzen

In een nieuwe job maak je vaak lange dagen. En die zijn best intens. Let er echter op dat je je energie doseert. Maak je te vaak te veel uren dan dreigt mentale uitputting. Daar schieten noch jij, noch je baas wat mee op. Durf ook al vrij snel je grenzen stellen richting je baas en je collega’s. Doe je dat niet, dan ben je de grenzen die je eigenlijk voor jezelf wilde bepalen snel kwijt. Trek daarom een denkbeeldige lijn in het zand waar je baas en collega’s niet over kunnen.

Doe waar je goed in bent (en wat je graag doet)

Wanneer je dat doet, ga je doorgaans bestendiger zijn voor de dingen die in je nieuwe job op je af kunnen komen. Een gezonde portie enthousiasme voor een baan waarvan je gek bent, kunnen je vleugels geven. Dat is ideaal om die eerste periode van ontdekken, leren en nieuwe collega’s ontmoeten goed door te komen.

Verdiep je in de bedrijfscultuur

Elk bedrijf zit anders in mekaar en gaat op andere manieren tewerk. Verdiep je daarom in het bedrijf waar je aan de slag gaat. Neem de processen, procedures rollen en verantwoordelijkheden onder de loep. Ontdek ook de ongeschreven wetten rond omgangsvormen en andere typische dingetjes van de day-to-day. Ontdek vervolgens hoe je die het best kunt laten aansluiten op je eigen manier van werken, maar ook op jouw carrièreperspectieven.

Blijf jezelf

Je nieuwe collega’s zijn ook maar mensen. Focus je daarom niet te hard op het feit om zo snel als mogelijk in de groep te passen. Dat heeft tijd nodig. Mensen hebben tijd nodig om aan mekaar te wennen en de leuke (en minder leuke) kantjes van mekaar te ontdekken. Ook je nieuwbakken collega’s. Gun ze die tijd en push niet te hard in hun richting. Geef ze met andere woorden de tijd om je echte zelf te ontdekken.

Heb vertrouwen in het proces

In je nieuwe job wil je gelijk alles perfect doen en tegelijkertijd een uitstekende indruk maken op je collega’s. Helaas, dat soort dingen lukt niet zomaar. De realiteit van een nieuwe job kan soms behoorlijk ontnuchterend zijn. Profileer jezelf dan ook niet als een superman (supervrouw), maar laat ook die andere kant van jou zien. De kant waar je het zelf gewoon ook even niet meer weet. Je baas en collega’s zullen dat zeker appreciëren.

Pascal Dewulf