5 redenen waarom teambuildingactiviteiten goed zijn voor jouw carrière

Krijg je het ook Spaans benauwd bij het idee aan de zoveelste teambuildingactiviteit in je bedrijf? Dan denk je best een tweede keer na want teambuilding zou wel eens heel wat positiever kunnen uitvallen voor je carrière dan je wel zou denken.

Vertrouwen

Zowat de belangrijkste factor van elke teambuildingactiviteit is steevast vertrouwen. Dat is een zachte eigenschap. Je kan het niet meten. Je kan het ook niet echt voelen. Je kan het enkel ervaren. En laat daar teambuilding nu de ideale hefboom voor zijn. Tijdens zo’n teambuilding event ga je immers vaak op een totaal andere manier met mekaar om. En die vertrouwensbasis zo verder ontwikkelen.

Initiatief

Misschien ga je op avonturenweekend waarbij je samen tenten opzet, een traject met kajaks doet op een rivier of samen sprokkelhout verzamelt en dan een kampvuur bouwt. Dan zie je vaak snel collega’s eruit schieten die het voortouw nemen, niet noodzakelijk omdat ze dat willen. Wel omdat ze zorg willen dragen voor de groep. Wanneer jij een vuurtje maakt opdat iedereen het warm heeft, schep je vertrouwen. Wanneer je iemand helpt bij het tenten sjorren, creëer je vertrouwen. En dat vertrouwen is cruciaal om je verdere carrière vlot te laten verlopen. Mensen moeten immers eerst vertrouwen in je hebben eer ze je verder en/of hogerop willen helpen.

Praten

Erg belangrijk facet binnen teambuilding is om mekaar op een andere manier te leren kennen. Ook op de manier waarop jullie met mekaar praten. Op het werk gaat het doorgaans altijd over… het werk. Tijdens zo’n teambuildingactiviteit op een andere locatie ontstaat meestal een andere sfeer. Je gaat dan ook op een andere manier en over andere dingen met mekaar praten. Ook dat soort communicatie is essentieel om vertrouwen op te bouwen voor het verdere verloop van je carrière.

Authenticiteit

Je collega’s willen je ook kennen als mens. Loopt dat goed, dat zit je goed. Het is immers zo dat de mensen die het het verst schoppen in hun carrière vaktechnisch doorgaans sterk zijn, maar ook als mens uitblinken. Heb je de twee en komt dat tijdens zo’n teambuildingevent naar voren, dan zit je gebeiteld. Opgelet, ga niet forceren. Wees gewoon jezelf. Dat kost jou het minst energie.

Samenwerken

Tijdens zo’n teambuildingevent ga je ook met mekaar samenwerken, maar in een andere setting dan jullie gewoon zijn. Vaak op een natuurlijke, meer ontspannen manier. Denk maar aan bijvoorbeeld samen tenten sjorren of een kampvuur maken. Om je carrière vooruit te laten gaan, moet je eerst duidelijk maken dat het aangenaam is om met jou samen te werken. Op de werkplek, maar ook bijvoorbeeld ergens in de bossen tijdens een teambuildingevent.

Pascal Dewulf