Zo zet je jobstudent aan het werk

Daar staat hij/zij dan. Net zestien, bloednerveus en nog nooit een dag gewerkt. Omkader je jobstudenten en begeleid ze op een positieve manier. Maak afspraken en stel een duidelijke taakomschrijving op. Zo zal jouw kersverse jobstudent al snel een onmisbare schakel worden tijdens die drukke zomermaanden.

Taakomschrijving

Jouw eerste taak: je jobstudent een duidelijke taakomschrijving geven. Wat wordt er van hem of haar verwacht? Maak eventueel een stappenplan op: eerst de ingrediënten klaarzetten bijvoorbeeld, dan de toestellen afstellen, vervolgens het voorbereiden van de verschillende schotels en uiteindelijk controleren of de voorraden kloppen. Leg uit welke taken bij elke stap horen en waarop hij/zij moet letten.

Timing

Studenten moeten leren timen. Zo kunnen ze bezig zijn met het voorbereiden van een levering, maar vergeten om de besteldienst op te roepen. Daar staan je diepvriesproducten dan, in de blakende juli-zon. Ook op tijd komen en rusttijden respecteren is belangrijk. Ze moeten zelf de verantwoordelijkheid leren opnemen.

Representatie

Je student representeert je bedrijf. Ze dienen te allen tijde correct en professioneel gedrag te vertonen. Beleefd en vriendelijk zijn tegen klanten, aangepaste taal gebruiken, … Maak ook duidelijke afspraken over GSM-gebruik en social media tijdens de werkuren. Evidente zaken dienen soms ook gezegd te worden: niet met open mond staan kauwen en het T-shirt met de cannabis-print thuis laten, bijvoorbeeld.

Groei

Motiveer je student en laat zien hoe hij/zij de komende tijd kan groeien in je bedrijf. Krijgen ze meer verantwoordelijkheid, kunnen ze zelf ideeën aanbrengen of mogen ze eens op een andere afdeling gaan meewerken?

Evaluatie

Plan een tussentijdse en eindevaluatie in. Halverwege het contract maak je tijd om te polsen: wat gaat goed, wat vinden ze moeilijk? Laat hen aangeven hoe jij het voor hen nog aangenamer kan maken. Jij kan bijsturen en aangeven waar hij/zij nog kan verbeteren.

Bij de eindevaluatie maak je tijd om positief te bekrachtigen en enkele werkpunten aan te geven. Ben je tevreden over zijn of haar werk, dan kan je meteen vragen of er interesse is om volgend jaar terug te komen.

Eveline Janssens