Waarom vrije tijd jou ook stress kan bezorgen

Heel wat professionals ervaren dagelijks dat ze tijd tekort komen om hun werk op een evenwichtige manier klaar te krijgen. Tegelijkertijd ervaren ze ook de nood aan vrije tijd om dat onevenwicht weg te werken. Een discrepantie, die mogelijk tot spanning leidt.

Routine is moordend

8 uur per dag in touw zijn, geroutineerd en gedisciplineerd. Dat doe je vijf dagen per week, ruim tweehonderd twintig dagen per jaar. De rest vul je in met alle klussen die buiten je werkdag te wachten staan aangevuld met een streep ontspanning. Geen wonder dat je schaarse vrije tijd tot spanningen kan leiden.

Druk, druk, druk

Het staat goed om het druk te hebben. Mensen met te veel vrije tijd worden vaak scheef bekeken. Een typisch gevolg van onze maatschappij die constant onder hoogspanning lijkt te staan.

Vrije tijd is vaak geen vrije tijd

Hoewel we meer vrije tijd hebben, hebben we het gevoel dat die vrije tijd is verminderd. Het feit dat vrije tijd alsmaar vaker wordt ingevuld met dingen die eigenlijk niets met vrije tijd hebben te maken, creëert een onnatuurlijk spanningsveld.

De helft van onze vrije tijd brengen we door voor televisie

Onderzoek heeft aan het licht gebracht dat we tijdens onze vrije tijd vaak naar televisie kijken. Alhoewel er op dat vlak (niet zelden) een beduidend verschil is tussen hoger- en lageropgeleide mensen, besteden we met z’n allen toch te veel tijd voor televisie of starend naar smartphone en tablet.

We willen alsmaar meer

Een eenvoudig leven wordt gepercipieerd als saai. We willen met z’n allen steeds verder in onze drang naar nieuwe ervaringen. Dat betekent vaak steeds meer werken om steeds meer te kunnen consumeren (een vakantie, een nieuwe fiets, de nieuwste flatscreen, een trendy outfit, …) Vrije tijd wordt in die context haast een taboe.

We hebben schrik om even niets te doen

Heel wat mensen ervaren lekker zitten niksen in de zon of op de bank als een enorme stressfactor. Ze ervaren die situatie als onproductief en de angst bekruipt hen dat ze iets zouden kunnen missen in het leven.

We maken te weinig plannen

Wanneer je alles aan het moment overlaat, dreigt je vrije tijd wel eens in rook op te gaan en plaats te maken voor een ongemakkelijk gevoel. Het moment waar je zo naar uitkijkt, wordt dan een moment van stress. Voor alle duidelijkheid: je kan ook perfect plannen om een weekend eens lekker niets te doen, maar evenzeer om er eens op uit te trekken. Zorg echter dat je een plan hebt.

Pascal Dewulf