Pandemie maakt job zwaarder

Meer dan de helft van de werkende Belgen geeft aan dat de pandemie hun job zwaarder heeft gemaakt. Dat blijkt uit een studie in opdracht van B-Tonic, dochtermaatschappij van verzekeraar Baloise Insurance. Vier op de tien werknemers zegt zelfs vaak een ‘stoer gezicht’ op te zetten om angst en stress te verbergen op de werkvloer.

Het trendrapport 2022 Wellbeing & Connectiviteit, dat voorgesteld werd in samenwerking met trendwatcher Herman Konings, liegt er niet om: de pandemie heeft een ongekend grote impact gehad op de menselijke geest en de samenleving. Het professionele leven kwam in een digitale stroomversnelling, met telewerk als norm en Teams of Zoom die de praatjes aan de koffiemachine vervangen.

Inzetten op mentale gezondheid

“De cijfers uit ons onderzoek en de trends die Herman Konings beschrijft, geven duidelijk aan dat de mentale gezondheid van medewerkers en leidinggevenden de komende jaren de belangrijkste zorg voor bedrijven moet zijn. Hoe zorg je ervoor dat ze voldoende werkplezier en zingeving ervaren en gelukkig blijven op de werkvloer? Fysiek fitte en gezonde medewerkers zijn één ding, mentaal gezonde managers, leidinggevenden en medewerkers zijn minstens even belangrijk. Bedrijven moeten het belang beseffen van een preventieve en curatieve totaalaanpak”, vertelt Siviglia Berto, managing director B-Tonic.

Werkplek als ontmoetingsplaats

Welzijn dient een prominente plaats te krijgen in de transformatie van onze werkplekken. Bedrijven die nieuwe initiatieven en welzijnsvoordelen willen introduceren, moeten volgens B-Tonic rekening houden met de nieuwe uitdagingen waarmee de werkplek tegenwoordig te maken heeft. Dat betekent goed nadenken en zich laten adviseren over hoe ze welzijnsinstrumenten in hun dagelijkse activiteiten kunnen integreren om de verschillende behoeften van werknemers te ondersteunen. Flexibele werktijden en langdurig werken op afstand zijn daar twee voorbeelden van, maar ook de keuze en inrichting van de kantooromgeving zal cruciaal worden nu medewerkers hun werkplek vooral als ontmoetingsplaats gaan gebruiken.

Dit zijn de belangrijkste bevindingen van het trendrapport ‘welzijn op het werk’:

– 56% geeft aan dat hun job zwaarder is geworden door de pandemie (33% door de hogere werkdruk, 23% door de emotionele impact van de pandemie)

– 25% zag de werkvreugde afnemen als gevolg van telewerk

– 39,5% zet vaak of altijd een stoer gezicht op tijdens de werkuren om gevoelens als angst, stress en onbehagen te verbergen

– 36% heeft op zondagavond angst of stress om op maandag het werk te hervatten

– 45% van de werknemers verlangt meer en gerichtere aandacht voor zowel de geestelijke als fysieke gezondheid van zichzelf en de collega’s

Mieke Vercruijsse