7 ultieme tips om vakantiestress te lijf te gaan

Binnenkort vakantie? Tijd om je werk even opzij te zetten en volledig te focussen op familie en ontspanning. Met deze tips haal je beslist het beste uit je vakantieperiode om nadien met opgeladen batterijen weer aan het werk te gaan.

1. Schep geen te hoge verwachtingen

Die vakantie naar een zonnige bestemming waar je reikhalzend naar uitkijkt… Of ze ook zo goed zal zijn als jij het je inbeeldt, dat zal je dan wel zien wanneer je ter bestemming bent. Romantiseer je jaarlijkse vakantie dan ook niet te veel, laat het op je afkomen en geniet van het moment.

2. Organiseer praktische dingen ruim op voorhand

Vraag je buren of vrienden bijvoorbeeld ruim op tijd om je post uit de brievenbus te halen of de planten te bewateren. Doe je dat de dag voor je vertrekt dan zal dat gegarandeerd voor de nodige stress zorgen.

3. Maak afspraken met je reisgenoten

Je reisgenoten, dat zijn doorgaans je partner en kinderen. Maak hen duidelijk hoe jij de vakantie ziet, wat voor jou echt ontspannend is en welke dingen je op vakantie echt niet wil ervaren. Laat hen daarna ook hetzelfde doen naar jou toe. Bereik daarover unaniem overeenstemming.

4. Denk naar over de keuze van je vakantie

Weet welk type reiziger je bent en welke vakantie daarbij hoort. Hou je van zon, zee en strand laat je dan geen rugzakvakantie aanpraten.

5. Maak tijd voor jezelf

Kies voor een vakantie waar je reisgenoten, partner en/of kinderen zichzelf ook kunnen vermaken zonder dat jij hen voortdurend moet animeren.

6. De wereld (en je vakantie) is niet perfect

Hoe hard websites en (online) reisbrochures je ook een perfecte werkelijkheid proberen voor te spiegelen, weet dat een perfecte wereld en dus een perfecte vakantie niet bestaan. Je kan die vakantie echter wel zo perfect als mogelijk maken door even al je zorgen over boord te kieperen en voluit te genieten.

7. Rust voldoende

Oververmoeid richting je vakantiebestemming vertrekken, is het laatste wat je moet doen. Het is niet aangenaam voor jezelf, het is zelfs gevaarlijk indien je bijvoorbeeld met de wagen reist. Neem daarom voldoende rust alvorens je eraan begint. Je geest en lichaam zullen er je dankbaar voor zijn.

Pascal Dewulf