7 tips om kalm te blijven onderweg naar het werk (en weer terug)

Een stressvolle dag voor de boeg? Dan kan het echt niet dat je onderweg naar je werk (en weer terug) er nog een extra dosis spanning bovenop krijgt. Met deze tips houd je het hoofd alvast koel.

De (schijnbare) onvermijdelijkheid der dingen

Weer in diezelfde file van alledag. En je hebt echt geen keus. Weet dan dat je op bepaalde dingen helaas geen vat hebt. Accepteer ze met de glimlach en denk aan alles wat wel goed loopt in je leven. Mentaal ezelsbruggetje: de dingen die in je leven gebeuren, kan je niet altijd veranderen. De manier waarop je ermee omgaat echter wel.

Hou rekening met je medemens

Elke mens onderweg naar het werk (of weer terug) leeft in zijn eigen realiteit met zijn eigen zorgen, verwachtingen en emoties. Bekijk het misschien even vanuit hun perspectief. Met andere woorden: kijk misschien eens wat minder naar jezelf, en wat meer naar andere mensen. En probeer ook hen te begrijpen.

Zoek naar oplossingen

Misschien heb je toch nog niet elk hoekje van je pendelstress onderzocht. Wellicht kan je ook een andere route of een ander vervoermiddel kiezen. Of een andere inrichting van je werkdag. Of een stukje hybride werken. Je baas er al over aangesproken? Of mogelijk moet je dan toch eindelijk die job in eigen regio gaan doen. Op regiotalent.be helpen we jou alvast snel op weg om je professionele droombestemming in eigen streek te vinden.

Geef je grijze massa een (spreekwoordelijke) klap

Van zodra het verkeer stokt of je enkel op het gangpad in de trein een plaatsje hebt, gaan je hersenen aan de slag. ‘Het zijn altijd de werkende mensen die het gelag betalen!’, ‘Waarom heeft de persoon die net achter me de trein op stapte wel een plaatsje om te zitten?’. Je bovenkamer wordt op dit soort momenten vaak overactief. Leg je grijze massa het zwijgen op door even niet te denken en rustig adem te halen. Objectief gezien is er niet echt iets levensbedreigend aan de hand.

Een streepje muziek verzacht de zeden

Een liveconcert van je favoriete band dat weerklinkt door de luidsprekers van je wagen of door je koptelefoon in de bus. Voor je het weet, zit je in een hele andere wereld en droom je weg terwijl buiten de wereld verder raast. Laat maar begaan. Jij voelt je lekker.

Humor doet wonderen

Even lachen samen met een medemens in de file, een grapje op de tram of een onverwachte glimlach van een andere pendelaar. Gewoon omdat het kan. Lachen creëert sowieso altijd een positieve vibe. Zoek dagelijkse actief meer van die momenten op.

Je bent geen transformer

Deze is voor de chauffeurs in de wagen onderweg naar het werk. In je blitse bolide, voel je je al snel als een transformer. Een transformer als in de animatieserie waar fictieve buitenaardse robots van vorm kunnen veranderen, vaak van robot naar wagen en omgekeerd. Heb je zo’n transformer mentaliteit, dan dreig je al snel één te worden met je wagen. Op vier wielen ben je daarenboven gelijk een stuk anoniemer. En dat maakt ergernis meteen een stuk laagdrempeliger. Elke andere auto op de weg wordt zo een obstakel dat je uit de weg moet ruimen. Niet letterlijk natuurlijk. Besef daarom dat al die andere voertuigen ook worden bestuurd door andere mensen. Ook zij zijn geen transformers.

Pascal Dewulf