7 subtiele signalen dat je te veel stress ervaart (dan goed voor je is)

Krijg je de daver op het lijf telkens je op je werkplek bent? Dan ervaar jij misschien wel net wat te veel stress dan goed voor jou is. Dit zijn alvast 7 overduidelijke symptomen dat er te veel druk zit op de professionele ketel.

1. Je komt niet meer uit je woorden

Tijdens een gesprek of meeting raak je niet meer uit je woorden. Het gebeurt ook regelmatig dat je struikelt over je eigen woorden en je de draad van je betoog helemaal kwijt bent. Dat is de tol die je betaalt van te veel hooi op je professionele vork te nemen. Even het gaspedaal lossen, is de dringende boodschap die je grijze massa jou geeft.

2. Jouw concentratie is niet meer ze het geweest is

Vroeger kon je je haarscherp focussen, vaak urenlang. De laatste tijd is je oplettendheid echter al na tien minuten helemaal vervlogen. Je gedachten dwalen voortdurend af en je lijkt geen grip meer te krijgen op je taken.

3. Je prestaties gaan ‘zuidwaarts’

Je voelt je niet meer op de top van je kunnen en jouw werkprestaties zijn daarvan een doordruk. Je presteert ondermaats. Niet dat iemand het al echt in de gaten heeft, maar jijzelf wel. Je voelt het en je weet het. En dat geeft je nog meer stress.

4. Je neemt je baas/collega’s op de korrel

Je bent cynisch geworden en neemt je werk en je bedrijf regelmatig op de korrel. Ook doe je lacherig over de dagelijkse gang van zaken. Daar is een reden voor. Wie het bovenste laagje (figuurlijk) wegkrabt van een cynicus, vindt vaak een ontgoocheld man/vrouw. Misschien is de stress je gewoon te veel geworden en gebruik je cynisme als een wapen om jezelf te beschermen. Tijd om actie te ondernemen en jezelf terug te vinden.

5. Je collega’s lijken vreemden

Het is alsof er een mistwolk rond je hoofd hangt. Je collega’s zitten precies achter een glazen wand, ook al zijn ze letterlijk vlak bij je. Je voelt je vervreemd en afstandelijk. Bovendien ben je veel sneller geïrriteerd dan voordien. Wanneer een collega een opmerking maakt over bijvoorbeeld een project of taak waarin jij betrokken bent, voelt het alsof je (figuurlijk) uit je vel zou willen springen.

6. Je hebt (soms) letterlijk de bibber op het lijf

Ben je op de werkplek, dan voel je dat iedere vezel in je lijf gespannen staat. Soms heb je letterlijk de bibber op het lijf. Je handen voelen ijskoud aan en je okselvijvers zijn niet meer te verbergen voor je collega’s. Vaak heb je ook lichamelijke klachten zoals problemen met je rug of nek. Laat het niet zover komen want dit is een erg ongezonde situatie. Zoek de oorzaken van die stresspieken en verhelp ze zo snel mogelijk.

7. Je motivatie zit ergens diep onder de grond

Je sleept je iedere dag naar het werk. Eens op de werkplek vind je nergens een stimulans om met goesting en drive aan je werk te beginnen. Je bent (figuurlijk) op een dood punt en kijkt er enkel naar uit om weer huiswaarts te kunnen keren.

Pascal Dewulf