7 redenen waarom je stress krijgt wanneer je niet weet of je je werk goed doet

Af en toe een schouderklopje op het werk kan wonderen doen. Indien je dat nooit krijgt kan dat tot stress leiden.

1. Werk en wat dat inhoudt is vaak subjectief

‘Werkbaar werk’ is vandaag de grote mantra van beleidsmakers. Maar wat betekent dat? Minder stress? Meer balans tussen werk en privé? Tot ‘werkbaar werk’ niet concreet en in detail wordt ingevuld blijft het een holle slogan, een dode letter.

2. Je hebt het gevoel niet goed genoeg te zijn

Wanneer niemand je ooit zegt dat je goed bent in wat je doet, ga je uiteindelijk misschien geloven dat je je werk niet naar behoren doet. Je was toch goed genoeg want je bent aangeworven, spookt het door je hoofd. Wanneer er echter geen feedback komt over je functioneren, zal de twijfel en dus ook de stress toeslaan.

3. Je denkt dat je collega’s je niet accepteren

Heb je weinig of geen contact met je collega’s, dan gaat de angst je al snel om het hart slaan. We hebben immers allemaal collega’s nodig waarop we kunnen terugvallen. Probeer daarom toch de banden met hen aan te halen om zo wat meer rust voor jezelf te creëren.

4. Je denkt dat je alles fout doet

Het is essentieel dat je regelmatig hoort dat je je werk goed doet. Wie nalaat om jou regelmatig te zeggen dat je een meerwaarde vormt op de werkvloer maakt eigenlijk een grove fout, of het nu gaat om je baas of je collega’s. Het feit dat het niet gebeurt, zegt echter meer over hen dan over jou.

5. Je denkt dat mensen over je heen lopen

Het feit dat je baas en/of je collega’s je negeren wanneer het over de feedback van je prestaties gaat, kan je het gevoel geven dat ze eigenlijk over je heen lopen. Niets slechter voor de productiviteit dan met zo’n gevoel op de werkvloer aanwezig te zijn.

6. Je denkt dat je uitgerangeerd bent

Wanneer niemand ooit een goed woordje voor je over heeft, dan krijg je al snel het gevoel dat je mogelijk uitgerangeerd bent. Iedere dag komen er immers nieuwe mensen bij op de werkvloer die misschien slimmer, ambitieuzer en meer bedreven zijn in kantoorpolitiek dan jij. Troost je, zij kunnen niets veranderen aan de kwaliteiten die jij hebt. Worden je kwaliteiten niet naar waarde geschat waar je aan de slag bent, zoek dan andere professionele horizonten op.

7. Je voelt je nergens meer op je gemak

Heb je absoluut geen idee of je het goed doet op het werk, dan is er meestal ook maar een kleine druppel nodig in je privéleven om de emmer te laten overlopen. Probeer dus toch om de balans in evenwicht te houden door naast je familie ook je collega’s als ondersteuning te hebben.

Pascal Dewulf