5 perfect natuurlijke middeltjes tegen een overdosis stress op de werkplek

Stress op de werkplek: we vallen er allemaal al eens te prooi aan. Deze natuurlijke middeltjes helpen alvast erger te voorkomen.

1. Beweeg meer

Net voor je naar het werk vertrekt even een blokje om lopen, tijdens de lunch even in het park wandelen: het zijn allemaal kleine dingen die je kunnen helpen je stressniveau naar beneden te halen. Wanneer je beweegt, gaat je stressniveau zich immers normaliseren. Dat komt omdat je lichaam op dat ogenblik een fysieke uitlaatklep heeft voor de opgebouwde spanning.

2. Let op wat je eet en drinkt

Het is al zo vaak gezegd, maar je bent wat je eet (en drinkt). Ga voor voeding die rijk is aan magnesium waaronder gedroogd fruit, gezonde granen en peulvruchten. Drink daarnaast voldoende water per dag. Anderhalve liter is een richtlijn. Zet misschien een fles met mineraalwater en een glas op je werkplek of tap regelmatig je glas vol aan de waterfontein. Je zal zien dat je dan intuïtief meer gaat drinken. Vermijd ook om te veel koffie of andere opwekkende dranken te nuttigen. Die laatsten zorgen er immers voor dat je lichaam een negatieve energieboost krijgt.

3. Slaap genoeg

Voldoende slapen is een ideaal middel voor je lichaam om te recupereren. Zorg dus voor een goede nachtrust. Dat laat je lichaam toe om te recupereren en zo je stressniveau op een natuurlijke manier naar beneden te halen.

4. Word baas van je gedachten (niet omgekeerd)

De grootste boosdoener op het vlak van stress zijn je eigen gedachten. Zij bepalen immers hoe jij je voelt en in het leven staat. Sta je in de rij bij de supermarkt en ben je opgefokt omdat het niet vooruit gaat zoals je wilt ? Weet dan dat de echte oorzaak daarvan je gedachten zijn. Eigenlijk sta je gewoon in de rij te wachten tot het jouw beurt is om af te rekenen. Er is dus geen levensbedreigende situatie. It’s all in the mind. Op de werkplek ontstaan door je gedachten zo ook vaak onnodige stresssituaties.

5. Klop jezelf eens op de borst

Een complimentje geven of krijgen kan enorm goed doen voor je geest en lichaam. Krijg je geen complimentjes? Aarzel dan niet om jezelf figuurlijk eens op de borst te kloppen voor a job well done. Je gaat je dan gelijk een stuk beter voelen. En, vergeet ook niet om je collega(‘s) eens een complimentje te geven want ook daar gaan hun lichaam en geest zich geheid beter door voelen.

Pascal Dewulf